Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paginatan Datuk Siringan Gubat meninggal

Image
KOTA KINABALU - Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Sabah yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paginatan Datuk Siringan Gubat, 68, meninggal dunia akibat serangan jantung pada 10.57 malam tadi.

Beliau meninggal seminggu selepas seorang anggota kabinet Sabah, ADUN Apas Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan yang juga Menteri Belia dan Sukan, meninggal dunia akibat kanser.

Ketua Penerangan Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut (UPKO) Albert Bingkasan dalam kenyataan di sini hari ini, berkata Siringan menghembuskan nafas terakhir ketika menerima rawatan di Hospital Gleneagles di sini, malam tadi.

Bingkasan berkata mendiang Siringan, yang juga timbalan presiden UPKO akan dibawa ke Kampung Kinirasan, Ranau pada 23 Mac untuk dikebumikan pada hari berikutnya (24 Mac).

Siringan merupakan Anggota Parlimen Ranau sejak 2008 sebelum menjadi wakil rakyat Paginatan pada 2013. -Bernama

Datuk Seri Mohd Najib jumpa Agong hari ini?


SHAH ALAM - Tular gambar yang melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bersama pimpinan tertinggi lain yang menghadap Yang di Pertuan Agong Sultan Muhammad V sebenarnya bukan tujuan untuk pembubaran Parlimen.

Menjelaskan perkara itu, Setiausaha Bahagian Komunikasi Korporat Parlimen, Tengku Nasaruddin Tengku Mohamed berkata, gambar itu sebaliknya merupakan gambar lama yang diambil  bersempena dengan Istiadat Pembukaan Parlimen.

"Saya mengesahkan gambar itu diambil sempena Mesyuarat Pertama, Penggal Kelima, Majlis Persidangan Parlimen Ketiga Belas pada 6 mac 2017, bukan gambar baharu dan bukannya gambar menghadap Yang Dipertuan Agong untuk pembubaran Parlimen," katanya kepada Sinar Online.

Mengulas perihal gambar itu, Tengku Nasaruddin berkata, mungkin gambar itu diambil daripada  media sosial rasmi Parlimen.

Sebelum ini, tular berhubung gambar berkenaan yang mengaitkan Najib menghadap Yang di Pertuan Agong untuk tujuan pembubaran Parlimen.

Pada gambar itu turut disertakan 'Info yang berbunyi' Info terkini:

Parlimen bubar 22 Feb.

Penamaan calon 13 Mac.

Pengundian awal (undi pos) 22 Mac.

Pengundian umum 24/25 Mac.

loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..