Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Polis akan buktikan tiada konspirasi

Polis Indonesia bertekad untuk mencari dalang yang menyebarkan sembang lucah didakwa berlangsung antara Rizieq Shihab dan seorang janda, Firza Husein baru-baru ini.


Namun Ketua Polis Metro Jaya Jakarta, Mochamad Iriawan, mengakui ia tidak mudah kerana sifat dunia atas talian yang terlalu luas.

"Dunia maya kan sangat besar," katanya seperti Kompas hari ini.

Menurut Iriawan ketika ini polis masih mengumpul keterangan daripada beberapa saksi dan berharap penyokong Rizieq dapat bersabar.

Pada masa sama, polis juga akan membuktikan siasatan yang dijalankan terhadap ketua umum Front Pembela Islam itu bukan diada-adakan atau berniat politik.

Katanya, polis akan mengemukakan bukti yang ada kepada peguam negara bagi menunjukkan siasatan dijalankan secara profesional.

Mochamad Iriawan berkata, bukti itu akan dibentangkan kepada peguam negara esok.

"Sememangnya tiada perancangan jahat dalam kes ini. Pihak berkuasa meletakkan Rizieq dan Firza sebagai suspek berdasarkan kepada bukti yang ada.

"Bukti itu pula ada banyak dan antara orang yang memberikannya ialah profesor," katanya lagi.

Rizieq, 51, dituduh terlibat dalam sembang lucah dengan Firza melalui aplikasi WhatsApp suatu ketika dulu. Mengikut undang-undang Indonesia, mereka boleh didakwa mengikut Akta Pornografi 2008.

Ia mengingatkan ramai orang kepada skandal seks penyanyi Ariel Noah (dulu dikenali sebagai Ariel Peterpan) dengan dua selebriti jelita Indonesia suatu ketika dulu.

Ariel didakwa mengikut akta sama dan dipenjara tiga setengah tahun selepas disabitkan bersalah.

Setakat ini tidak diketahui bagaimana salinan perbualan hal-hal atas ranjang itu terbocor kepada umum.

Bapa kepada tujuh anak itu menafikan terbabit dalam sembang seks berkenaan, namun setakat ini dia masih berlindung di Arab Saudi walaupun polis Indonesia sudah mengeluarkan waran tangkap ke atasnya.

Sementara itu Mochamad Iriawan menasihati Rizieq supaya pulang dan berdepan dengan siasatan polis.

"Lebih baik hadapi siasatan ini sebagai lelaki budiman. Nanti semasa disoal siasat dia boleh menjelaskan keadaan dan membuat pembelaan," katanya.

Jika didakwa dan disabitkan kesalahan, Rizieq dan Firza boleh dihukum penjara sehingga lima tahun.

-Malaysiakini

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..