Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Shabery Cheek Sepatutnya Naik Helikopter Yang Hilang


KUCHING, 6 Mei (Bernama) -- Helikopter yang membawa seorang timbalan menteri yang hilang sejak semalam sepatutnya dinaiki oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Ketika Shabery hendak menaiki helikopter itu untuk pulang ke Kuching selepas menghadiri satu majlis di pekan Spaoh, Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu yang mengiringi Shabery menawarkan helikopter rasminya kepada beliau dan rombongannya.

Pengawal peribadi polis kepada Shabery, Fadhrul Azmar Remli memberitahu Bernama hari ini, "Shabery sudah hendak menaiki helikopter tersebut tetapi dalam minit-minit terakhir Jabu suruh tukar helikopter."

Fadhrul berkata Jabu memberitahu Shabery supaya menaiki helikopter rasminya kerana beliau (Jabu) tidak jadi terbang ke Sibu untuk satu acara lain.

Fadhrul yang turut bersama rombongan Shabery, sebelum itu menaiki helikopter yang hilang itu dari Tanjung Bijat ke Spaoh manakala Shabery menaiki helikopter jenis lain.

Helikopter jenis RP-C 6828 itu dalam perjalanan dari Betong ke Kuching apabila ia hilang daripada pengesanan radar, menurut Jabatan Penerbangan Awam.

Pesawat itu berlepas dari Betong, kira-kira 250km dari sini, pada 4.12 petang dan sepatutnya tiba di Kuching sekitar 5 petang.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan helikopter itu membawa enam orang, antaranya Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Noriah Kasnon, suaminya Asmuni Abdullah, Anggota Parlimen Kuala Kangsar Datuk Wan Muhammad Khairil Anuar Wan Ahmad.

Turut berada dalam helikopter itu ialah Ketua Setiausaha Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Sundaran Annamalai, pengawal peribadi Noriah, Ahmad Sobri Harun, dan juruterbang warga Filipina Rudolf Rex Ragas.

Menceritakan semula atur cara Shabery semalam, Fadhrul berkata Shabery ke Tanjung Bijat, di Bahagian Sri Aman, bagi menghadiri majlis yang turut dihadiri Jabu dengan menggunakan kereta dari Kuching.

Selepas acara itu, Shabery hendak ke pekan Spaoh pula untuk menghadiri satu lagi acara bersama petani tempatan dan Jabu mempelawa menaiki helikopternya.

Fadhrul berkata beliau yang tidak dapat menyertai Shabery dan Jabu, telah terbang berasingan dengan menaiki helikopter RP-C 6828 yang disewa untuk Shabery ke Spaoh.

Selepas berakhir acara di Spaoh itu, Shabery telah bersedia untuk menaiki helikopter yang disewakan untuknya pulang ke Kuching tetapi ditahan oleh Jabu supaya menaiki helikopternya.

[BACA] Serpihan Helikopter Yang Hilang Di Sarawak Dijumpai

Fadhrul berkata helikopter Shabery yang tidak digunakan itu mendapat arahan supaya ke bandar Betong untuk mengambil Noriah dan rombongannya yang turut hendak pulang ke Kuching.

Katanya helikopter yang hilang itu boleh terbang lebih laju daripada helikopter yang dinaiki Noriah ke Betong sebelum itu.

Menurut Fardhrul, foto yang tersebar menunjukkan Noriah dan rombongannya bergambar di sisi sebuah helikopter lain itu diambil di Hornbill Skyways di lapangan terbang Kuching sebelum mereka berlepas ke Betong untuk satu acara berasingan.

-- BERNAMA

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..