Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Cikgu rugi RM62,000 akibat terpesona ayat-ayat cinta


BATU GAJAH - Akibat terpesona dengan ayat-ayat cinta dan janji manis seorang lelaki asing di laman sosial, seorang guru Tadika sanggup menyerahkan RM62,000 kepada lelaki berkenaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Perak, Supt Lee Ewe Kiang berkata guru tersebut yang juga ibu tunggal berumur 36 tahun hanya berkenalan dengan individu terbabit baru enam bulan.

"Dalam tempoh perkenalan itu, mereka tidak pernah berjumpa dan perhubungan mereka bertambah erat hanya melalui perbualan di laman sosial.

"Setelah mangsa terjerat dengan cinta suspek, suspek mula menagih simpati dan meminta pelbagai pertolongan kewangan daripada mangsa," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Gajah hari ini.

Beliau berkata wanita berkenaan akhirnya bersetuju untuk memasukkan wang sebanyak RM62,000 ke dalam akaun suspek secara berperingkat.

Ewe Kiang berkata setelah menyedari dirinya ditipu, guru berkenaan yang tinggal di Slim River membuat laporan polis.

Beliau berkata hasil siasatan dan risikan polis Bahagian Siasatan Jenayah Komersial IPD Batu Gajah, seorang wanita berumur 44 tahun ditangkap di sebuah pasar raya di Petaling Jaya, Selangor pada 3 Mac lalu kerana dipercayai berperanan sebagai keldai akaun kepada sindiket berkenaan.

"Susulan tangkapan itu, esoknya seorang penuntut kolej swasta serta lima lelaki warga Nigeria lain ditangkap pula di Pangsapuri Flora Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

"Pihak polis turut merampas pelbagai barangan di dalam rumah itu termasuk lima komputer riba, lima telefon bimbit, dua unit routers wifi dan 21 keping sim kad," katanya.

Beliau berkata kesemua suspek direman selama tujuh hari dan kemudian dihantar ke Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai kerana turut terbabit dengan kes lain di Pulau Pinang.

Ewe Kiang berkata kesemua mereka yang berumur antara 24 hingga 37 tahun itu dikesan menggunakan visa pelajar untuk memasuki negara ini kononnya untuk menimba ilmu pengetahuan.

"Sindiket yang melakukan kegiatan sejak dua tahun lalu itu mencari mangsa secara rawak di laman sosial dengan menggunakan profil palsu dan menyusun ayat-ayat cinta termasuk mahu menjadikan mangsa sebagai pasangan hidup mereka melalui skrip yang sudah direka," katanya.

Beliau berkata sebanyak 134 kes cinta palsu siber dilapor di Perak tahun lepas dengan jumlah kerugian RM2.2 juta serta 38 orang ditangkap yang 11 daripada mereka adalah warga asing.

"Manakala sehingga Februari tahun ini, sebanyak 34 kes penipuan cinta siber dengan jumlah kerugian RM1.2 juta dan 11 tangkapan berjaya dilakukan," katanya. - Bernama


Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..