Saudi hantar jet pejuang ke Turki dalam misi memerangi IS


RIYADH - ARAB SAUDI. Arab Saudi telah menghantar pesawat pejuang ke pangkalan tentera udara Incirlik, Turki beberapa hari selepas negara itu menyatakan kesediaan mereka untuk menyertai operasi darat di Syria.

Kelmarin, jurucakap tentera, Brigadier Jeneral, Ahmed al-Assiri memaklumkan tindakan itu bertujuan untuk meningkatkan operasi ketenteraan ke atas kumpulan militan IS di Damsyik.

"Keputusan menghantar beberapa pesawat pejuang itu dibuat selepas mesyuarat bersama pakatan antarabangsa diketuai Amerika Syarikat (AS) di Brussels yang memutuskan untuk menggandakan kempen ketenteraan terhadap militan di Syria dan Iraq.

"Pakar tentera akan mengadakan pertemuan untuk memuktamadkan butiran tersebut dalam tempoh beberapa hari lagi," katanya.

Sementara itu, Menteri Luar Turki, Mevlut Cavusoglu turut mengesahkan perkara tersebut dan menyatakan Ankara bersedia menyertai operasi darat terbabit.

Dalam perkembangan berkaitan, Turki dilaporkan membedil kedudukan puak Kurdish dan tentera rejim Presiden Bashar al-Assad di utara Syria. - AFP


loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..