Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Murid-murid SK Pukak berjalan kaki ke sekolah sehingga tiga jam setiap hari

Oleh Arfa Yunus


TUARAN: Di bahagian pedalaman Tuaran, Sabah, terletak sebuah kampung, Kampung Pukak di mana liputan telefon bimbit terhad dan tiada kemudahan internet.

Penduduk kampung yang terletak di daedah Kiulu, Tampaluri ini amat ramah dan tidak lokek dengan senyuman dimana ia akan membuat sesiapa sahaja tidak terfikir bahawa mereka hidup dalam keperitan.

Pada 11:45pagi Jumaat, pelajar Sekolah Kebangsaan Pukak mula berteriak kegembiraan kerana akhirnya, mereka dapat pulang ke pangkuan keluarga yang tersayang pada hujung minggu.

"Adik-adik semua dah sedia untuk balik ke rumah?" saya berkata kepada sekumpulan enam pelajar, menunggu di pintu pagar sekolah. Pada masa itu, saya terdengar jeritan salah seorang daripada mereka.

"Sudah tentu kakak! Tetapi saya perlu mengisi semula botol air saya. Saya akan jadi dahaga setiap sepuluh minit," kata Rayrin Ambroseh , 7 atau lebih mesra dengan panggilan 'botak'.

Pada 12 tengah hari, dengan botol air di sebelah tangan dan beg galas yang berat dengan buku-buku teks, mereka sudah bersedia untuk memulakan perjalanan selama satu jam setengah pulang ke rumah.

Laluan perjalanan mereka agak rumit ditambah pula dengan keadaan cuaca yang terik. Menurut gadis cilik, Benney Christell , 10, laluan tersebut memang bahaya kerana dia sendiri pernah ternampak binatang berbisa seperti ular beberapa kali.

"Berhati-hati, kakak. Kakak tak biasa dengan laluan ini. Ikut saya ya? " kata Benney.

Merasakan seolah-olah saya sedang melakukan aktiviti ‘jungle trekking’ di hutan tebal tersebut, kelihatan keringat di dahi pelajar-pelajar tersebut dan Rayrin terus meneguk minumannya seperti itulah kali pertama dia mendapat air.

“Cenerlius, di mana jambatan gantung yang kamu selalu lalu itu?" saya bertanya kepada Cenerlius Lasin, 9. Saya sudah merasa letih mendaki bukit yang curam di situ.

“Dah dekat sebenarnya kak. Dan lagi satu, sebenarnya ada empat jambatan gantung tau kak. Nanti hati-hati ya, sebab kayu jambatan tu berlubang," kata Cenerlius .

Saya menelan air liur. Sangat menyeramkan.

Semasa di jambatan tersebut, keenam-enam rakan itu kelihatan begitu yakin berjalan melaluinya walhal kaki saya sudah menggeletar pada waktu itu.

Sylvender Sitim, 11, ketawa terbahak-bahak melihat ekspresi muka saya.

Sejurus selepas melalui jambatan itu, kami perlu melalui satu lagi 'jungle trekking'. Berjalan di lereng bukit yang sangat curam, saya terfikir bahawa sesiapa yang melalui laluan ini pasti akan menjadi gayat melihat pada ketinggiannya.

Mujur terdapat pagar di sepanjang laluan itu.

"Seorang lelaki mabuk pernah terjatuh di curam ini tahun lepas. Semenjak itulah pagar ini baru dipasangkan," kata Cenerlius.

"Ada antara adik-adik yang pernah terjatuh di sini?” saya bertanya, bimbang akan keselamatan mereka.

"Tidak sebab kami sudah professional, " kata Cenerlius sambil ketawa.

Saya mula berasa letih dan berfikir saya sepatutnya mendaftar masuk ke gimnasium sebelum datang ke sini. Saya bertanya kepada mereka, "berapa lama lagi sebelum kita boleh sampai ni?"

Vincent Komoniti yang berusia 12 tahun berkata kami baru berjalan selama 20 minit sahaja!

"Jadi, kita masih mempunyai lebih daripada satu jam untuk sampai?" saya bertanya dengan nada terkejut.

Mereka mentertawakan saya sambil berkata bahawa saya saya tidak mempunyai stamina yang kuat. Sangat lucu, dik!

Saya membuat keputusan untuk tidak meneruskan perjalanan dan saya akan memastikan mereka tidak perlu melalui perjalanan memenatkan pada hari tersebut. Saya cuba memanggil Roger Ginsuab, 36, salah seorang guru di Sekolah Kebangsaan Pukak.

"Kakak di sini tiada liputan telefon bimbit lah. Selagi kita tidak keluar dari hutan ni, kakak tidak boleh membuat panggilan," kata Cenerlius.

Tiada liputan telefon bimbit langsung? Saya berfikir, ini tidak masuk akal.

"Di mana kakak boleh membuat panggilan Cenerlius? Ada jalan keluar tak dari sini menuju ke jalan utama?" saya bertanya .

Ya, dia berkata, tetapi ia akan mengambil masa 15 minit lagi. Baiklah, saya akan terus berjalan.

Sampai di satu curam, keenam-enam mereka lompat seperti atlit untuk turun dari kawasan itu.

15 minit berlalu tetapi saya masih tidak dapat melihat jalan utama yang disebut oleh Cenerlius tadi.

"Itu kerana kakak berjalan begitu perlahan!" Rayrin mentertawakan saya.

Selepas beberapa minit, kami akhirnya sampai ke jalan utama.

Saya membuat panggilan kepada Cikgu Roger dan meminta beliau untuk memandu kami ke rumah keenam pelajar tersebut.

"Kakak letih?" Bennlye Densip , 12 bertanya.

"Kakak dah tak boleh bercakap dan tidak cukup nafas, Ben," kata Cenerlius sambil memandang ke sebelah kiri jalan raya.

Cikgu Roger tiba dalam masa kurang daripada 10 minit sedangkan kami telah berjalan selama lebih daripada 30 minit.

Kami meneruskan bersama Cikgu Roger dengan menaiki kenderaan pacuan empat rodanya. Pemandangan yang indah dapat dilihat di sepanjang jalan.

Indahnya Sabah.

Kanak-kanak tersebut ketawa dan bercakap tentang bagaimana mereka teruja dan yakin bahawa Ibu bapa mereka pasti merasa terkejut melihat mereka tiba dengan kereta.

"Adik perempuan saya mesti rasa cemburu nanti!" kata Cenerlius.

Perjalan kami mengambil masa selama 25 minit disebabkan keadaan jalan raya yang teruk.

"Agaknya berapa lama baru kita semua akan sampai di rumah jika Cikgu Encik Roger tidak datang memandangkan kakak berjalan dengan sangat perlahan?" kata Rayrin sambil tersenyum.

"Di sekitar sini ada kedai yang menjual minuman tak adik?” Saya bertanya kepada mereka.

"Ya , ya! Datang ke sini. Kedai ini ada menjual minuman sejuk! " tambah Vincent.

Dengan tiga teguk sehaja, saya selesai minum.

"Sekarang adik-adik beli sahaja apa yang adik mahu. Kakak belanja," saya berkata kepada mereka, sambil rasa bersalah kerana minum terlebih dahulu sebelum bertanya jika mereka juga dahaga.

Bapa Cenerlius, Lasin Losod menyertai kami di kedai tersebut yang kelihatan amat gembira melihat anaknya sudah selamat sampai di rumah.

"Saya bimbang tentang keselamatan Cenerlius yang terpaksa berjalan kaki ulang-alik ke sekolah setiap hari," katanya.
"Cenerlius bukan tinggal di Asrama Pukak seperti yang lain?" saya bertanya.

Cenerlius berkata beliau tidak boleh tinggal di asrama disebabkan kapasiti asrama itu tidak dapat menampung kesemua pelajar.

"Lagipun saya suka pulang ke rumah setiap hari. Saya hanya mahu kembali dan berjumpa dengan keluarga saya walaupun ia memenatkan," kata Cenerlius.

Di situ saya mendapat tahu bahawa daripada enam pelajar tersebut, Cenerlius dan juga Rayrin berjalan kaki ke sekolah dan pulang ke rumah setiap hari sejak pra-sekolah lagi. Kadang kala mereka diteman pelajar-pelajar sekolah menengah berhampiran yang turut pulang ke destinasi yang sama.

"Tetapi jika mereka mempunyai kelas tambahan, kami tiada pilihan selain berjalan kaki sendiri. Tetapi tidak mengapa sebab saya ada Rayrin dan kami sudah biasa dengan laluan ini," tambah Cenerlius sambil menghirup minumannya.

"Bagaimana  anak saya? Dia ada mengacau awak atau banyak?" tanya Lasin.

Dengan tekad dan semangat yang ditunjukkannya, saya menjawab, saya pasti Cenerlius akan cemerlang dalam pelajarannya.

"Saya harap dia akan mengikut jejak langkah kakaknya dan mendapat peluang untuk memasuki universiti. Saya bimbang tentang pendidikan anak-anak saya. Saya mahu mereka mendapat kehidupan yang lebih baik supaya suatu hari nanti anak-anak mereka tidak perlu berjalan kaki selama tiga jam untuk ke sekolah, " tambah Lasin.

Selepas menghantar Benney, Rayrin si ' botak ' dan Sylvender ke rumah masing-masing, saya ucapkan selamat tinggal kepada mereka.

"Bye, kakak!" Ketiga-tiga mereka berkata. -Astroawani

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..