Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Cuepacs nafi pemotongan elaun penjawat awam


Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Ceupacs) hari ini menafikan dakwaan yang kini tersebar luas di laman sosial mengatakan Putrajaya akan memotong elaun kakitangan kerajaan berikutan situasi ekonomi yang dihadapi negara kini.

Presiden Cuepacs Datuk Azih Muda berkata, kerajaan setakat ini tidak pernah memanggil kesatuannya untuk membincangkan hal mengenai penarikan kembali elaun termasuk pemotongan gaji dan pemansuhan kenaikan pangkat penjawat awam.

"Cuepacs menafikan hal tersebut (pemotongan elaun). Kami tidak pernah dimaklumkan perkara itu dan tidak ada perbincangan dibuat, baik di peringkat kesatuan, mahupun kerajaan.

"Kami menafikan sekeras-kerasnya desas-desus yang berlegar di media massa dan elektronik berhubung penarikan semula elaun penjawat awam, kenaikan gaji, penangguhan kenaikan pangkat.
"Itu semua tidak benar. Kerajaan tidak akan menyentuh penjawat awam," katanya kepada The Malaysian Insider.

Semalam, berita mengenai Putrajaya memotong elaun penjawat awam dan kumpulan profesional tersebar luas di laman sosial.

Bagaimanapun selepas diteliti, keratan berita yang bertajuk "Kerajaan potong elaun -80,000 kakitangan awam dan kumpulan profesional terlibat" itu dipetik daripada laporan lama Utusan Malaysia bertarikh 7 Januari 1998.

Awal bulan lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan akan melakuan pengubahsuaian terhadap Bajet 2016 susulan senario ekonomi global tidak menentu dan kejatuhan harga minyak mentah yang memberi kesan kepada hasil negara.

Semasa pembentangan Bajet 2016 pada Oktober lepas, pendapatan negara diunjurkan berasaskan harga minyak mentah AS$48 setong tetapi harga minyak kini jatuh bawah paras AS$33 setong.

Mengulas mengenai perkara itu Azih berkata, meskipun Putrajaya dilihat tertekan dengan kejatuhan harga minyak namun beliau melihat situasi ekonomi tidak menentu diselamatkan dengan pelaksanan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

"Meskipun harga minyak jatuh namun kerajaan dapat hasil pulangan melalui pelaksanaan GST. Cukai itu dapat membantu kerajaan dalam hal urus tadbir.

"Kalau Petronas terjejas pun, kerajaan bukannya dapat beratus bilion daripada Petronas.

"Ada sumber lain. Selain GST, dengan pertambahan pelancongan, kerana mata wang rendah ia juga akan beri pulangan kepada kerajaan," katanya.

Pada masa sama, beliau menjamin pemberian skim perkhidmatan awam sebanyak RM250 kepada kakitangan kerajaan sepertimana diperjuangkan Cuepacs akan diteruskan meskipun dengan semakan semula Bajet 2016.

Katanya, selain daripada pemberian skim itu, kerajaan juga berjanji melaksanakan tuntutan Ceupacs seperti kenaikan gaji kakitangan awam termasuk gaji minimum.

"Kerajaan bersetuju setiap bulan penjawat awam akan menerima skim perkhidmatan RM250. Dan sudah beri jaminan ia akan diteruskan.

"Kita berterima kasih kepada kerajaan kerana tidak tarik balik pemberian skim tersebut kerana kalau ditarik balik sudah tentu kita akan dimaklumkan lebih awal (sebelum pembentangan semula Bajet 2016).

"Kerana, kalau itu pun ditarik balik, maka akan timbul rasa tidak puas hati di kalangan penjawat awam dan merosakkan kepercayaan kepada kerajaan," katanya. -themalaysianinsider

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..