Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Akhirnya melayu buat perjanjian dengan babi demi sesuap nasi

Cina babi kata Himpunan Merah.

PUTRAJAYA, 21 Sept (Bernama) -- Melaka dan wilayah Guangdong, China, pada Isnin memeterai memorandum persefahaman bagi pewujudan Negeri dan Wilayah Persahabatan untuk terus memperkukuhkan hubungan persahabatan serta kerjasama kedua-dua pihak.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron dan Gabenor Wilayah Guangdong Zhu Xiaodan menandatangani MoU itu, dengan kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang menyaksikan majlis itu, selepas menerima kunjungan hormat Zhu dan delegasi beliau di pejabatnya di sini.

Antara bidang kerjasama di bawah memorandum itu adalah pembangunan tanah termasuk tebusguna tanah, pertanian, kesalinghubungan, perkongsian ilmu dalam perdagangan dan pelaburan, pelancongan, pembangunan taman perindustrian yang menggalakkan teknologi hijau serta mempermudahkan komunikasi antara pengamal dan institusi kebudayaan misalnya muzium.

Dalam sidang media selepas itu, Idris berkata pemeteraian MoU Persahabatan itu merupakan detik bersejarah bagi Melaka dan Malaysia bagi memperkukuhkan hubungan dua hala khususnya Melaka-Guangdong.

"Perdana Menteri mahu MoU ini tidak hanya bersifat 'ceremony' tetapi mahu pelan-pelan tindakan diambil bagi memberi wajah baharu kepada landskap ekonomi Melaka dan Malaysia," katanya.

Idris berkata sebuah jawatankuasa kerja akan ditubuhkan bagi memantau pelaksanaan bidang kerjasama yang dibincangkan agar menjadi kenyataan tidak lama lagi.

Katanya ia antara lain melibatkan pembinaan Taman Perindustrian Maritim, Taman Perindustrian Guangdong-Melaka (pengeluaran barangan pengguna elektrik), pembinaan pelabuhan laut dalam di Melaka, pembinaan/penyediaan kawasan-kawasan guna tanah bagi tujuan perdagangan dan perniagaan.

"Kita akan memulakan kerja-kerja setelah perjanjian di peringkat sub seksyen ditandatangani termasuk dengan pihak swasta," katanya.

Pada Sabtu lepas, tujuh syarikat dan agensi kerajaan negeri Melaka menandatangani MoU bersama tujuh syarikat dari Guangdong dan disaksikan Zhu yang mengadakan lawatan ke Melaka.

Idris berkata Najib dan Zhu juga mahu penerbangan langsung Melaka-Guangdong dapat dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

Turut hadir dalam majlis hari ini ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Wee Ka Siong dan Duta Khas Perdana Menteri ke China Tan Sri Ong Ka Ting.

Hadir sama Setiausaha Agung wilayah Guangdong Li Feng, Ketua Pengarah Pejabat Hal Ehwal Luar Guangdong Fu Lang dan Duta China di Malaysia Dr Huang Huikang.

-- BERNAMA

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..