Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Bangkai ATR 42-300 Trigana Air ditemui

Bangkai ATR 42-300 Trigana Air ditemui


JAYAPURA - INDONESIA. Pesawat pencari menemui bangkai pesawat ATR 42-300 milik Trigana Air Service dalam hutan di timur Papua dengan asap masih berkepul daripada pesawat berkenaan, pagi semalam.

Pengarah Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan (Basarnas) Indonesia, Henry Bambang Soelistyo berkata, pasukannya sedang membuat persiapan memasuki kawasan nahas melalui udara dan jalan darat.

“Asap masih keluar dari pesawat itu ketika ia dikesan pesawat pencari,” kata Henry yang mengetuai operasi menyelamat dari Lapangan Terbang Sentani di Jayapura.

Menurutnya, cuaca buruk dan kawasan pergunungan menyukarkan pasukan penyelamat sampai ke bangkai pesawat pada ketinggian 2,600 meter.

Perkara itu disahkan Komander Tentera Daerah 1701 Jayapura, Leftenan Muhammad Aidi.

"Sudah disahkan bahawa bangkai pesawat ditemui di kawasan pergunungan di Oksok," katanya.

Pesawat itu sedang dalam perjalanan dari bandar utama wilayah Papua, Jayapura, ke sebuah bandar di timur wilayah itu, Oksibil, apabila terputus hubungan kira-kira sembilan minit sebelum dijadualkan mendarat di lapangan terbang Oksibil.

Pesawat buatan Perancis dan Itali itu membawa  49 penumpang, termasuk lima kanak-kanak dan bayi serta lima anak kapal. – Tempo


Nasib penumpang, kru tidak diketahui

Nasib 54 penumpang dan lima anak kapal dalam pesawat berkenaan belum diketahui kerana anggota pasukan penyelamat belum dapat memasuki lokasi pesawat itu yang terhempas, semalam, dalam hutan tebal di kawasan pergunungan, 12 kilometer dari Oksibil.

“Sehingga kini nasib kesemua penumpang dan anak kapal masih belum diketahui,” kata jurucakap Kementerian Pengangkutan, Julis Barata.

Sementara itu, laporan media tempatan memetik Kepala Bidang Hubungan Masyarakat Polis Daerah Papua, Rudolf Patrige sebagai berkata, kawasan pencarian itu adalah 15 kilometer dari kota Oksibil.

Katanya, berdasarkan maklumat masyarakat tempatan di kawasan itu, mereka ternampak pesawat terbabit terbang rendah di kawasan pergunungan berkenaan.

“Masyarakat sempat melihat pesawat terbang rendah dan bunyi dentuman kuat di lokasi tersebut. Saat ini masyarakat juga ikut membantu pergi ke lokasi itu,” katanya. – Tempo.


Cuaca ekstrem punca nahas

Cuaca buruk mungkin menjadi punca nahas pesawat Trigana Air, kelmarin.

"Kami percaya cuaca buruk menjadi punca nahas. Bahkan ketika ini, jarak penglihatan hanya dua meter.

"Akibat cuaca yang tidak bersahabat ini, pasukan Sar juga mengalami kesukaran menuju ke lokasi pesawat berkenaan terhempas," kata Ketua Balai Polis Pergunungan Bintang, Yunus Wally, semalam.

Dalam perkembangan berasingan, Menteri Pengangkutan, Ignasius Jonan berkata, pihak yang lalai dan mengabaikan aspek keselamatan sehingga menyebabkan pesawat berkenaan terhempas tidak akan terlepas daripada dikenakan tindakan keras.

"Setiap individu dan operator yang bertugas semasa pesawat ini hilang harus bertanggungjawab.

"Saya tidak akan bertolak ansur dengan adanya kelalaian dalam pekerjaan," katanya semalam. - Kompas


Pesawat bawa 6.5 bilion rupiah

Pesawat Trigana Air yang terhempas bersama 54 penumpang dan anak kapal kelmarin dilaporkan membawa wang tunai berjumlah 6.5 bilion rupiah (RM1.9 juta).

Pegawai berkata, wang tunai berkenaan adalah dana bantuan untuk diagihkan kepada penduduk dan keluarga miskin di Papua.

"Empat pegawai kami ditugaskan mengiringi penghantaran wang itu yang disimpan dalam empat beg berasingan," kata Ketua Pejabat Pos Jayapura, Haryono. - Detik.news


Trigana Air mohon maaf

Syarikat penerbangan Trigana Air mengemukakan permohonan maaf kepada ahli keluarga dan kru nahas pesawat turboprop ATR 42-300 selepas bangkai pesawat berkenaan ditemui, semalam.

"Kami memohon maaf atas kejadian yang tidak kita semua inginkan ini," kata Pengurus Keselamatan Trigana Air, Alfred A Pirnomo, semalam.

Sebelum ini, pasukan Basarnas dan Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (KNKT) mengesahkan pesawat yang membawa 54 penumpang dan kru itu ditemui dalam keadaan hancur. Pada masa sama, Alferd berjanji pihaknya akan bertanggungjawab di atas nahas tersebut.

Semalam, waris dan ahli keluarga mangsa mengadakan pertemuan tertutup bersama Trigana Air.

Media tempatan melaporkan, selepas pertemuan itu, ahli keluarga mangsa nahas keluar dari bangunan ibu pejabat Trigana Air dalam keadaan terdiam dan menangis.

Malah ada di antara mereka enggan memberikan sebarang maklum balas apabila ditanya media berhubung intipati pertemuan tersebut. - Kompas

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..