Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

AirAsia Menanggung Kerugian Daripada Masalah Di KLIA2

SEPANG: Penerbitan surat tuntutan bernilai RM409 juta oleh AirAsia kepada Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) adalah pilihan terakhir kumpulan itu setelah perbincangan dalaman diadakan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Aireen Omar, pihaknya gagal mendapatkan penyelesaian tetap jangka panjang bagi masalah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) melalui mesyuarat mingguan antara pihaknya, MAHB, dan Jawatankuasa Khas yang ditubuhkan bagi menyelesaikan masalah di klia2.

Aireen berkata Pengarah Urusan MAHB, Datuk Badlisham Ghazali juga tidak berjumpa dengan pihak AirAsia sejak surat dikemukakan Jumaat lepas.

"Kami cuba menghubungi (Badlisham) namun gagal," katanya dalam temubual bersama Astro AWANI.

"Kami menanggung kerugian atas masalah ini dan pesawat kami terlewat dari jadual, malah tempoh patah balik pesawat juga semakin panjang sehingga lebih 25 minit.

"Kami menjalankan perniagaan dan MAHB mahu jumlah trafik meningkat, jadi bekerjasama dengan kami untuk menjadikan klia2 yang terbaik tanpa berkompromi dengan isu keselamatan.

"Lebih banyak masa kami terbuang, ia melibatkan penggunaan minyak pesawat. Ini perkara yang kami utamakan," kata Aireen.

Aireen berkata isu mendapan dan takungan sudah berlarutan lebih setahun tanpa penyelesaian konkrit.

Sementara itu mengulas tentang keengganan AirAsia berpindah ke Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), Aireen berkata ia bukan lapangan terbang yang bersesuaian dengan penerbangan tambang rendah.

"Cukai lapangan terbang akan dinaikkan dari RM32 kepada RM65. Ini lebih dari 100 peratus kenaikan.

"Ini juga tidak membantu usaha kami membolehkan rakyat Sabah hhususnya untuk terbang pada tambang yang rendah," kata Aireen lagi.

Aireen berkata sejak AirAsia terbang ke Kota Kinabalu, syarikat telah meningkatkan jumlah penumpang dari Sabah sehingga 50 peratus.

Malah katanya Terminal 1 juga tidak mampu menampung kapasiti tambahan sekiranya jumlah trafik bertambah di bawah penerbangan AirAsia.

Astro AWANI dimaklumkan MAHB akan mengeluarkan kenyataan dalam masa terdekat susulan jadual padat Badlisham minggu ini.Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..