Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Najib arah peguamnya teliti artikel WSJ


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak untuk meneliti artikel yang diterbitkan The Wall Street Journal bertajuk " Malaysia Leader's Accounts Probed".

Bertindak bagi pihak firma berkenaan, Wan Azmir Wan Majid, dalam satu kenyataan berkata artikel bertarikh 2 Julai itu, dicemari pelbagai tuduhan terhadap Najib yang melibatkan beberapa syarikat dan transaksi.

Beliau berkata, dengan meneliti artikel berkenaan, mereka (para peguam) membuat kesimpulan bahawa bahasa yang digunakan, dengan sengaja atau sebaliknya, merujuk kepada beberapa fakta dan syarikat yang diterangkan secara samar-samar.

Katanya, artikel oleh WSJ dikeluarkan, diterbit dan disebarkan melalui laman portal WSJ iaitu www.wsj.com.

"Pertamanya, kami telah diarahkan untuk mengenal pasti pihak yang terlibat  dalam kepengarangan, pengedaran dan penerbitan artikel tersebut, bagi tujuan menamakan pihak-pihak yang sewajarnya dalam apa-apa tindakan yang akan dilakukan. Ini memerlukan perbincangan dan penyelidikan memandangkan artikel itu tidak menggambarkan maklumat yang luas untuk perkhidmatan sebarang surat undang-undang atau dokumen mahkamah".

"Kedua, satu lagi isu yang menjadi perhatian ialah bidang kuasa memandangkan penerbitan berasal dari Amerika Syarikat dan boleh diakses di seluruh dunia.

"Kami juga telah diarahkan supaya wakil tempatan WSJ hadir dan kami juga meneruskan usaha mendapatkan penjelasan lanjut dan terperinci mengenai perkara ini," katanya.

Wan Azmir berkata, memandangkan artikel itu melibatkan beberapa pihak, para peguam juga telah diarahkan untuk mempertimbangkan tindakan bersama atau tindakan ke atas, jika bukti menunjukkan wujud konspirasi terhadap pelanggan mereka.

"Sila ambil perhatian bahawa syarikat dinamakan sebagai konspirator dengan pelanggan kami, dalam artikel ini adalah, International Petroleum Investment Co, Tanore Finance Corp, SRC International Sdn Bhd and Ihsan Perdana Sdn Bhd," katanya.

Peguam itu seterusnya menyatakan bahawa beberapa nama-nama syarikat dan organisasi hanya dirujuk sebagai syarikat berkaitan atau syarikat-syarikat yang dimiliki oleh organisasi-organisasi tertentu atau syarikat-syarikat.

Beliau berkata, sumber atau destinasi atau transaksi yang didakwa tidak pernah didedahkan.

"Ini, sama ada secara sengaja atau sebaliknya, telah menyebabkan wujud keperluan untuk identifikasi fakta. Apabila dia telah mengenal pasti pihak-pihak tertentu, bidang kuasa dan penglibatan konspirator atau pihak-pihak yang juga telah secara tidak bersalah dikaitkan dalam artikel ini, kami boleh meneruskan untuk menangani isu ketiga," jelas Wan Azmir.

Beliau juga berkata, isu yang ketiga adalah untuk menangani semua kemungkinan atau remedi undang-undang munasabah untuk pelanggan mereka.

Katanya, ini termasuk tetapi tidak terhad kepada tindakan fitnah, tindakan selanjutnya yang berliku-liku dan remedi termasuk sebarang pelanggaran mengikut undang-undang oleh WSJ dan syarikat-syarikat berkaitan dan (jika ada) yang berkomplot.

Peguam itu berkata bahawa ini bukan satu tindakan undang-undang yang berterus terang disebabkan oleh dakwaan-dakwaan di peringkat nasional dan antarabangsa.

"Kami telah diarahkan untuk mengenal pasti fakta dan memberikan fakta-fakta penuh sebelum pelanggan kami dapat meneruskannya dengan arahan selanjutnya," katanya.

Wan Azmir berkata, tujuan penjelasan ini adalah untuk mengelakkan bantahan yang tidak perlu oleh WSJ berhubung dakwaan-dakwaan yang dibuat.

"Apabila pelanggan kami telah mendapat semua fakta yang diperlukan dan kedudukan WSJ ditentukan, kita mempunyai arahan-arahan tegas untuk segera menggunakan semua saluran undang-undang dan remedi," katanya. – BernamaComments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..