Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Mengapa bukan Datuk Rizal Mansor yang pakaikan Rosmah kasut?


Mengapa bukan Datuk Rizal Mansor yang pakaikan Rosma kasut? Dia pembantu Rosmah? Malaysia tidak ada sistem kasta kecuali jika Rosmah mencipta sistem kasta di Malaysia.

Sebuah video yang menunjukkan isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor mendapat layanan istimewa yang dipakaikan kasut seperti dongeng Cinderella menjadi perhatian di media sosial.

Video berdurasi selama 31 saat yang dimuat naik di Facebook itu menunjukkan seorang wanita memakaikan kasut untuk isteri perdana menteri itu.

Di dalam video itu, Rosmah yang memakai baju kaftan berwarna merah dengan selendang warna sama tiba di pintu sambil membawa beg tangan berwarna putih.

Selepas itu, seorang wanita bertudung hitam menyarungkan kasut untuk Rosmah.

Rosmah juga dilihat berbual-bual dengan beberapa  wanita berdekatannya ketika wanita bertudung hitam itu menyarungkan kasutnya.

Selepas 10 saat, Rosmah kemudian menuju ke sebuah kereta buggy khas untuk isteri ahli parlimen Pekan itu.

Setakat laporan ini ditulis, video yang baru dimuat naik semalam itu telah dikongsi sebanyak 700 kali oleh pengguna Facebook.

Ia juga mendapat pelbagai reaksi daripada pengguna Facebook. Ada pengguna yang terkejut dan melahirkan rasa simpati terhadap wanita bertudung hitam yang perlu menyarungkan kasut untuk Rosmah.

"Menyedihkan", kata seorang pengguna dengan nama Sulaiman MK. Manakala Mohd Harimau pula menulis: "Astaghfirullah".

Bagaimanapun, terdapat juga pihak yang membela Rosmah berhubung video tersebut.

"Jangan salah faham... (mungkin) dia tak boleh bongkok ke bawah," kata Nazri Mokhtar.

Video itu juga dipercayai dirakamkan semalam semasa majlis berbuka puasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersama media di Kompleks Karangkraf, Shah Alam.

Pada majlis berbuka puasa itu semalam, Najib mengakui bahawa beliau  tertekan dengan laporan media yang menghakis sokongan kepada BN.

Beliau membangkitkan laporan media mementingkan kecepatan dan bukan ketepatan, yang menurutnya boleh membentuk tanggapan negatif kepada kerajaan.

Pada hari ini pula, Wall Street Journal (WSJ) melaporkan para penyiasat Malaysia didakwa telah mengesan hampir AS$700 juta deposit ke dalam apa yang mereka percaya adalah akaun bank peribadi Najib. - Malaysiakini
Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..