Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Tun M tetap mahu saya letak jawatan walaupun tiada isu


KUALA LUMPUR: Isu penolakan Datuk Seri Najib Tun Razak untuk tunduk di bawah tekanan Tun Dr Mahathir Mohamad mengisi catatan terbaharu dalam blog rasmi Perdana Menteri hari ini.

Menurut Najib, tujuan Dr Mahathir melancarkan serangan kepadanya adalah kerana bekas perdana menteri itu mahu beliau meletakkan jawatan.

“Beliau mahu saya berbuat demikian, sama seperti beliau mahu Tun Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan sebelum ini.

“Dr Mahathir mahu saya meletakkan jawatan kerana saya menolak untuk melaksanakan permintaan peribadi beliau,” kata Najib.

Jelas Najib, beliau enggan berbuat demikian atas sebab tugasnya sebagai Perdana Menteri yang dilantik secara demokrasi untuk menerajui kepimpinan negara dan lakukan perkara terbaik kepada seluruh rakyat, dan bukannya untuk seorang individu.

Najib berkata, Dr Mahathir telah mencetus krisis apabila beliau tanpa usul periksa mendakwa sejumlah RM42 bilion telah hilang daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selain aset-aset kewangan berjumlah RM16 bilion yang dikatakan tidak bernilai.

“Kenyataan beliau itu adalah salah dan telah mengakibatkan suasana panik yang tidak perlu,” jelasnya.

Tambah Najib, keadaan tidak akan jadi sepertimana sekarang jika Tun berpaksi kepada fakta dan memperjelaskan bahawa RM42 bilion itu adalah hutang.

“Ini kerana sesebuah syarikat secara asas perlu memiliki aset yang lebih tinggi nilainya berbanding hutang.

"Dalam kes 1MDB, hutang RM42 bilion itu didukung oleh aset bernilai RM51 bilion di akhir kewangan 2014. Tapi Dr Mahathir memilih untuk meminggirkan fakta itu,” kata Najib.

Najib berkata, adalah salah bagi Dr Mahathir untuk mendakwa secara membuta tuli bahawa RM42 bilion, atau RM27 bilion seperti yang dinyatakan kemudian, sebagai hilang.

“Selepas 1MDB menunjukkan ke mana nilai RM42 bilion itu digunakan, Tun kemudian berkata ‘beberapa bilion telah hilang’. Semua perubahan angka dan hujah itu menimbulkan tanda-tanya tentang dakwaannya.

“Bagaimanapun, hanya kerana beliau merupakan bekas ketua negara, sentimen pasaran dan awam telah dipengaruhi secara negatif,” kata Najib.

Tambah Najib, adalah menjadi tugasnya sebagai Perdana Menteri untuk memastikan semua urusan pentadbiran kerajaan berjalan dengan baik, bukan sekadar memfokus kepada 1MDB.

“Atas sebab itulah, saya mengarahkan Audit Negara untuk jalankan siasatan ke atas 1MDB, dan seterusnya laporan itu perlu dihantar kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang terdiri daripada semua parti politik untuk penilaian yang lebih telus,” katanya. -Astroawani


Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..