Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

KKMM Sediakan 100 Unit Walkie-Talkie Untuk Malim Gunung


Janji memberikan sebuah komputer setiap guru sempena hari guru 2014 belum ditunaikan, Ahmad Shabery Cheek memberikah harapan kepada Malim Gunung dengan membekalkan mereka set walkie talkie sebagai keperluan Malim Gunung semasa aktiviti mendaki. Malim Gunung berharap janji Ahmad Shabery Cheek benar-benar ditunaikan dan bukan janji palsu seperti janjinya kepada guru sempena hari guru 2014.

Menteri berkenaan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menegaskan perkhidmatan komunikasi memainkan aspek penting, lebih-lebih lagi bagi tujuan mencari dan menyelamat dalam situasi bencana.

“Kami juga akan pasang satu pemancar kerana walkie-talkie juga memerlukan kemudahan itu untuk mencapai liputan yang dirasakan sesuai bagi kawasan pergunungan ini.

“Saya minta tempoh seminggu ataupun dua minggu untuk membawa ke semua walkie-talkie ini,” katanya kepada pemberita di pusat operasi di Taman Kinabalu di sini hari ini bersempena tinjauan beliau ke kawasan yang mengalami kesan gempa bumi berkekuatan 5.9 pada skala Richter di Ranau, Jumaat lepas.

Katanya kementerian juga akan menyediakan ‘dedicated channel’ untuk malim gunung menggunakan frekuensi khas dalam menggunakan walki-talkie itu.

Ahmad Shabery berkata KKMM juga akan berbincang dengan kerajaan negeri dalam usaha mendapatkan insurans bagi semua malim gunung.

Katanya sebahagian daripada dana yang dikumpulkan melalui ‘Tabung Gempa Sabah’ di bawah Tabung Kemanusiaan Komunikasi dan Multimedia Malaysia boleh digunakan bagi tujuan itu.

“Saya akan berbincang dengan pihak kerajaan negeri berhubung kemungkinan sebahagian daripadanya (wang tabung) digunakan untuk permulaan insurans kepada mereka (malim gunung),” katanya.

Ahmad Shabery berkata beliau difahamkan selama ini malim gunung itu tidak pernah diinsurankan ketika bekerja.

“Pendaki yang membayar fee mereka itu termasuk insurans untuk pendaki tetapi tidak ada insurans untuk malim gunung. Jadi ini antara perkara yang kita perlu lihat bersama,” katanya.

Ahmad Shabery berkata dalam tempoh dua hari tabung itu dilancarkan, pihaknya telah mengutip lebih RM50,000.

Dalam kesempatan bertemu dengan sekumpulan malim gunung, menteri itu meminta mereka supaya kekal bersemangat dan terus berkhidmat sebagai malim gunung di Gunung Kinabalu.

“Apa sahaja kerja ada cubaan dan cabarannya…jadi jangan patah semangat untuk menjaga Gunung Kinabalu yang menjadi kebanggaan kepada kita,” katanya.

Janji itu tidak semestinya di tunaikan.. beliau juga mahu jadi hero kepada guru dan Malim Gunung.

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..