Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Idea menteri yang dianggap bodoh oleh rakyat Malaysia
KOMEN: Ianya sedih sekali rakyat Malaysia tidak terlibat dengan perniagaan sarkas. Kita kelihatan seperti mempunyai ramai individu yang mempunyai bakat.

Di Malaysia, kita mempunyai eksekutif tertinggi yang pandai menghilangkan diri apabila kehangatan memuncak, dan pemimpin yang menjadi peluru meriam manusia dan terbang ke luar negara terlalu kerap. Kemudian terdapat pakar boneka yang menggunakan boneka manusia untuk kepentingan mereka, sudah tentunya.

Di atas semua itu, kita kelihatan tidak pernah kurang bekalan badut, yang berjalan di antara kita tanpa kostum mereka, mekap atau bakat yang boleh diukur, melainkan untuk menghiburkan orang ramai dengan komen mereka.

Ambil contoh kenyataan dua orang menteri di Parlimen baru-baru ini.

Dalam laporan Free Malaysia Today, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Rohani Abdul Karim menyeru rakyat Malaysia untuk mempunyai lebih banyak anak kerana trend pasangan kahwin lewat dan hanya mempunyai seorang atau dua orang anak akan membawa kita kepada negara yang penuh dengan orang tua.

“Kementerian menggesa pasangan supaya tidak terlalu fokus kepada kualiti hidup, tetapi untuk menghargai bahawa mempunyai ramai anak akan memberi kebaikan kepada negara dalam jangka panjang,” beliau memberitahu Parlimen ketika sesi soal jawab.

Rohani berkata kerajaan sedang melakukan tugas mereka dengan menambah lebih dua kali ganda cuti paterniti kepada tujuh hari sementara meningkatkan cuti bersalin kepada 90 hari dan membenarkan masa kerja yang fleksibel supaya wanita dapat membahagikan masa antara kerja dan menjadi ibu.

Beliau berkata kerajaan sedang melakukan apa yang termampu untuk menggalakkan, bukan memaksa pasangan untuk sekurang-kurangnya mempunyai tiga atau empat anak berbanding keluarga yang lebih kecil.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Shahidan Kassim menggesa supaya berfikir positif terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Cukai Barangan dan Perkhidmatan supaya dapat mengurangkan tahap tekanan.

“Fikir positif tentang GST...1MDB. Jika anda berfikir positif maka ianya akan mengurangkan tahap tekanan.”

Shahidan berkata mereka yang bercakap tentang isu-isu ini akan tertekan dan mereka yang mendengar turut akan tertekan.

Betapa bijaksananya mereka. Rakyat Malaysia begitu bertuah mempunyai pemimpin seperti mereka.

Pertama sekali, mengapa Rohani perlu meminta rakyat “tidak terlalu fokus terhadap kualiti hidup”? Apa jenis nasihatkah ini?

Setiap matlamat kerajaan dalam dunia adalah untuk meningkatkan kualiti hidup rakyatnya. Usaha dan pelaburan kerajaan dalam infrastruktur adalah demi tujuan ini semata-mata.

Adakah Rohani benar-benar faham kenapa ibu bapa mempunyai anak yang kurang sekarang?

Dengan tahap gaji yang tidak berubah dan kos sara hidup yang tinggi adalah jelas kenapa rakyat memilih untuk mempunyai kurang anak.

Kementerian Rohani telah melaksanakan beberapa inisiatif yang mulia seperti menambah cuti bersalin dan cuti paterniti dan juga membenarkan waktu kerja fleksibel.

Tetapi pada akhirnya, ia berbalik kepada kemampuan.

Anak muda zaman ini belum tentu mampu untuk membeli rumah, apatah lagi berfikir untuk mempunyai beberapa orang anak.

Dan bagaimana dengan kualiti hidup anak-anak? Pastinya kualiti hidup mereka lebih penting.

Mana-mana ibu bapa yang berfikiran waras lebih cenderung mempunyai seorang anak dan memberi yang terbaik daripada mempunyai tiga atau empat orang anak tetapi tidak mampu untuk membayar bil perubatan, pendidikan dan banyak lagi.

Ianya bukan tugas rakyat untuk mempunyai ramai anak demi kebaikan negara.

Jika kerajaan sedar terdapat keperluan ini, mereka seharusnya fokus kepada gaji yang lebih adil, mengurangkan kos sara hidup dan menyuntik lebih banyak dana kepada projek infrastruktur yang membantu memudahkan rakyat untuk mencapai matlamat.

Kerajaan boleh mengurangkan tarif kereta import yang telah meningkatkan harga kereta, lebih fokus kepada rumah mampu milik, hentikan pembaziran, kurangkan jumlah kementerian, kaji semula GST untuk mengurangkan beban golongan berpendapatan rendah, contohnya.

Bantu orang ramai berbanding membelanjakan wang kepada jet peribadi dan melindungi kepentingan gergasi telekomunikasi yang mendapat keuntungan berbilion ringgit.

Apabila rakyat mampu untuk mempunyai ramai anak, kadar kelahiran akan meningkat kembali.

Pada masa ini, rakyat sedang bergelut untuk terus hidup membuatkan mempunyai lebih daripada seorang atau dua orang anak terkeluar dari fikiran.

Dan untuk Shahidan, meminta rakyat supaya berfikir positif terhadap GST dan 1MDB adalah satu kenyataan bodoh.

Rakyat risau kerana mereka sedang mengalami kenaikan kos sara hidup selepas pelaksanaan GST. Berfikir positif tidak akan membantu mereka membayar kos tambahan yang mereka tanggung.

Mungkin juga Shahidan tidak begitu mengetahui dengan isu 1MDB untuk kekal positif mengenainya.

Sedangkan orang seperti Dr Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin dan beberapa pemimpin Umno telah bersuara mengenai 1MDB.

Ini bukanlah isu yang diperbesarkan demi kepentingan politik.

Sebagai pemimpin, Shahidan seharusnya menyahut seruan rakan-rakannya supaya tindakan diambil ke atas mereka di belakang 1MDB, bukan meminta rakyat berfikir positif mengenainya. Beliau mesti faham tentang kerisauan dan kemarahan terhadap isu ini.

Masalah dengan pemimpin kita adalah mereka kurang peka dengan apa yang sedang berlaku di akar umbi yang membuatkan mereka terlalu pantas membuka mulut tanpa berfikir.

Bilakah kegilaan ini akan berakhir?

- See more at: bm.theantdaily.com


Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..