Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Hanya di Malaysia


SEKILAS PANDANG: Jika anda membahayakan nyawa anda untuk negara, anda mungkin tidak akan dihargai dan mati papa kedana.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang selebriti asing, anda mungkin akan dihargai dengan pangkat.

Selamat datang ke Malaysia, benar-benar Asia.

Kerajaan kita terkenal kerana tidak mengiktiraf orang-orang yang telah mempertaruhkan segala-galanya demi negara, tetapi pada masa yang sama, menghujani anugerah, gelaran dan pangkat terhadap selebriti-selebriti yang tidak tahu pun makna pangkat itu.

Berapa ramaikah daripada anda masih ingat mengenai Black Hawk Down?

Tidak, saya tidak bercakap tentang sebuah filem blockbuster Hollywood oleh Ridley Scott, tetapi sebuah kejadian sebenar yang mengilhamkan sebuah buku dengan nama yang sama, yang kemudiannya diolah menjadi sebuah filem?

Saya merujuk kepada "Pertempuran Mogadishu" di mana dua buah helikopter Black Hawk AS telah ditembak jatuh oleh militia Somalia, pada Oktober 1993. Berapa ramai daripada anda tahu bahawa tentera Malaysia juga terlibat dalam operasi menyelamatkan tentera AS yang terperangkap di balik barisan musuh, dan salah seorang tentera kita juga telah meninggal dunia dalam usaha itu?

Saya tidak menyalahkan anda kerana tidak mengetahuinya, kerana peranan Malaysia dalam operasi itu tidak didedahkan oleh media global. Malah Amerika Syarikat hanya melakukannya dua tahun yang lalu, mengiktiraf peranan yang dimainkan oleh tentera kita.

Salah seorang yang terselamat dalam pertempuran itu, bekas Pegawai Waran II Sabri Adun, baru-baru ini memberitahu akhbar berbahasa Melayu Berita Harian mengenai rasa marah dan kecewanya kerana diabaikan oleh kerajaan.

Sabri berkata walaupun dipanggil untuk temuduga dua kali oleh Kementerian Pertahanan (pada tahun 1997 dan 2002), beliau tidak disenarai pendek untuk Pingat Gagah Berani (PGB), sebuah pingat keberanian yang diberikan oleh kerajaan persekutuan.

Ini merupakan anggota sama yang terpaksa bertempur dengan militia selama tujuh jam berterusan, dan terpaksa mengangkat rakan anggotanya yang cedera ke perlindungan sambil ditembak musuh.

"Saya sudah penat, kecewa, dan ada kalanya marah setiap kali memikirkan perkara ini. Ketika masih dalam perkhidmatan dulu (bersara pada 2013), boleh dikatakan setiap tahun saya menanti berita atau surat penghargaan daripada pihak berkenaan.

"Sehinggalah saya memilih untuk bersara tiga tahun lalu, tidak ada apa-apa pun yang saya terima. Cuma ada kawan yang mengenali dan mengetahui kisah sebenar, sering memuji saya atas keberanian. Itu sahajalah yang boleh saya jadikan kenangan manis," katanya.

Malah Sabri yang kini berusia 43 tahun, pernah menghadapi masalah kewangan sehingga terpaksa menggadaikan cincin isterinya untuk menyara keluarga.

"Saya masih ingat pada tahun 1997, Kementerian Pertahanan meminta saya menghantar gambar untuk rekod mereka dan kononnya untuk pertimbangan dalam senarai penerima anugerah. Saya terpaksa menggadaikan cincin isteri kerana kesempitan kewangan untuk memenuhi permintaan mereka.

"Namun selepas itu tidak ada khabar berita langsung diterima daripada pihak berkenaan," katanya kepada akhbar itu. Sabri kini berkhidmat sebagai jurulatih persenjataan di DRB-Hicom Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech) di Pekan, Pahang.

"Ia bukan soal mendapat anugerah atau pingat. Apa yang merunsingkan saya adalah mengapa saya diperlakukan seperti saya tidak kelihatan, dan seolah-olah saya tidak memainkan peranan langsung dalam kejadian itu."

Malah anggota yang cedera teruk yang beliau bawa ke tempat selamat, Prebet Rizal Ismail, telah dianugerahkan PGB pada tahun 1994.

Ini bukan kes terpencil. Pihak kerajaan telah gagal untuk memberi penghargaan kepada orang-orang yang benar-benar layak mendapat pengiktirafan.

Ingat lagi M Magendran dan N Mohanadas? Ya, rakyat Malaysia pertama yang tiba ke puncak Gunung Everest, dalam bulan Mei 1997?

Mereka mempertaruhkan nyawa dan anggota badan mereka untuk mengejar impian mereka dan meletakkan nama negara di peta dunia, tetapi nama mereka tidak pernah dipaparkan di mana-mana, termasuk buku-buku teks sekolah.

Malah carian Google bagi "rakyat Malaysia pertama yang mendaki Everest" tidak memaparkan nama-nama mereka dahulu.

Kedua-dua mereka telah dikurniakan "anugerah datuk" Persekutuan pada tahun 2010 – 13 tahun selepas pendakian mereka.

Sebaliknya, kita mempunyai kerajaan (kedua-dua persekutuan dan negeri) yang menghujani anugerah datuk kepada selebriti-selebriti asing, orang-orang dengan kabel dan juga mereka yang mempunyai kelayakan yang diragui.

Ini pernah dikatakan sebelum ini, tetapi saya akan tanya lagi, kerana saya belum mendapat jawapannya – apa gunanya gelaran Datuk kepada superstar Bollywood, Shahrukh Khan?

Atau pelakon aksi, "Datuk" Jackie Chan?

Adakah mereka memahami pangkat itu, dan nilainya? (yang tidak begitu tinggi pun dalam zaman ini)

Apakah yang kerajaan kita harapkan mereka akan lakukan dengan gelaran mereka? Ia tidak membawa apa-apa makna di negara asal mereka!

Sudahlah, cukuplah obsesi kita terhadap selebriti asing dan.

Ada ramai wira tempatan yang layak mendapat anugerah – maksud saya mereka yang telah benar-benar menyumbang secara positif kepada negara, dan bukannya pemilik perniagaan besi terpakai yang boleh 'membeli' gelaran mereka.

Sudah tiba masanya untuk kita mengenali mereka. Tidak perlu diberi anugerah datuk – pastikan sahaja bahawa pengorbanan mereka diingati dan dihargai, dan berikan mereka peluang-peluang pekerjaan yang baik untuk memastikan bahawa mereka dan keluarga mereka tidak kesempitan. - See more at: bm.theantdaily.com

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..