Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Gempa Bumi Sabah: MKN nafi dakwaan pendaki Australia


KUALA LUMPUR - Majlis Keselamatan Negara (MKN) semalam menafikan andaian dan tuduhan terhadap pasukan penyelamat oleh pendaki warga Australia Vee Jin Dumlao yang terselamat dalam bencana gempa bumi di Gunung Kinabalu.

Dalam temu bual oleh ABC News, beliau mengingati semula pengalaman yang menyeksakan itu selepas terperangkap di Gunung Kinabalu dan menjadi viral di media sosial.

Setiausaha MKN, Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab berkata, kenyataan yang dibuat Dumlao mungkin kerana dia trauma selepas terperangkap dalam bencana itu dan tidak mengetahui apa yang berlaku.

"Perasaan trauma yang dilalui Dumlao mungkin telah mempengaruhi beliau, mengenai usaha sebenar yang dijalankan bagi menyelamatkan mangsa.

"Beliau mengingati semula pengalaman yang menyeksakan jiwanya ketika terperangkap di Gunung Kinabalu, malim gunung yang membawa kumpulannya ke tempat selamat dan mengkritik pasukan penyelamat yang dikatakan lambat bertindak," katanya dalam kenyataan.‎

Mohamed Thajudeen berkata, Dumlao dalam artikel itu berkata langit cerah dan membolehkan helikopter untuk mendarat dan menyelamatkan mereka tetapi beliau kecewa apabila helikopter tidak datang membantu.

Dumlao bertambah kecewa apabila dimaklumkan beliau dan kumpulannya hanya boleh diselamatkan keesokan harinya.

"Dia berada di puncak gunung. Bagaimanapun, di bawah puncak itu langit tidak cerah, ia diliputi awan yang tebal iaitu menghalang pandangan.

"Helikopter dihantar seperti yang dijanjikan, yang pertama pada 12.02 tengah hari tetapi helikopter tidak dapat menembusi awan. Dua kali juruterbang mencuba dan kedua-duanya gagal dilakukan," katanya.

Tetapi sebaik helikopter itu berjaya menembusi awan pada sebelah petang, namun juruterbang gagal pula untuk mendarat.

Walaupun helikopter itu berlegar beberapa kali tetapi disebabkan keadaan tanah dan cuaca, ia tidak dapat mendarat dengan selamat dan boleh membahayakan semua orang yang berada di atas gunung, kata Mohamed Thajudeen.

"Penyelamat dihantar dalam tiga peringkat bermula 9.30 pagi, 1.35 tengah hari dan 3.30 petang.

"Pasukan pertama tiba di KM6.5, mereka bertemu satu kumpulan yang pendakinya tercedera dan membawa kumpulan itu ke kem Laban Rata. Bila dua lagi kumpulan tiba di Laban Rata, mereka dinasihatkan oleh malim gunung agar tidak meneruskan pendakian.

Batu yang berjatuhan dan perubahan landskap gunung itu menyebabkan gunung itu berbahaya untuk dinavigasi dalam keadaan gelap.

"Saya tidak mengetepikan pandangannya dan saya tidak mempertikaikannya. Bagaimanapun, daripada laporan hospital yang kami terima berhubung bedah siasat mangsa, mereka mati serta-merta. Sekali lagi andaian Dumlao tidak benar," katanya.

Mohamed Thajudeen berkata, bagaimanapun bagi mangsa lain yang terselamat, Rahimi Hadzri, yang diselamatkan pasukan penyelamat awam telah memuji kecekapan pasukan itu dan mengakui mereka telah melakukan yang terbaik untuk menyelamatkan mangsa yang terkandas di atas gunung tersebut.

"Walaupun Dumlao dan Rahimi mempunyai pandangan berbeza tentang apa yang berlaku, tidak bermakna hanya seorang yang betul. Fakta yang dipertikaikan itu sebenarnya pasukan penyelamat dan malim gunung telah bekerjasama untuk menyelamatkan semua pendaki yang terkandas.

"Cerita daripada kedua-dua pihak membuktikan bahawa penyelamat, sama ada mereka daripada kerajaan atau badan bukan kerajaan telah membuktikan mereka adalah berpengalaman, bertanggungjawab dan komited dalam menjalankan tugas mereka," katanya. - Bernama / Sinarharian

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..