Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Esscom berdepan 'musuh dalam selimut'

Gambar : malaysiakini.com

Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) yang ditubuhkan berikutan pencerobohan pengganas Sulu di Tanduo, dua tahun lepas kini berdepan 'musuh dalam selimut' dalam usaha mempertahankan kedaulatan dan keselamatan rakyat Sabah, khususnya di Zon Selamat Timur Sabah (Esszone).

Ketua Staf Siasatan Khas dan Teknikal Esscom SAC Rosli Mohd Isa berkata bagi mengatasi ancaman itu, kerjasama dan sokongan semua pihak, terutama komuniti pesisir pantai Esszone amat penting, sekali gus memastikan kawasan itu sentiasa selamat, aman dan damai.

"Sebagai contoh kes penculikan di Restoran Ocean King di Sandakan baru-baru ini... tidak mungkin penjenayah datang terus dari negara jiran, tahu bila mahu masuk dan keluar dari perairan Sandakan dengan selamat dan tahu sasaran mereka, termasuk individu yang bakal diculik.

"Penjenayah ini kelihatan serba mengetahui kerana ada orang dalam yang memberi maklumat. Inilah cabaran kita... musuh dalam selimut. Tali barut ini yang dipercayai pendatang tanpa izin (PATI) ada di mana-mana dalam kalangan kita terutama di perairan Esszone," katanya ketika menyampaikan ceramah keselamatan pada majlis berbuka puasa anjuran Esscom di Masjid Nurhidayah Kampung Kolapis, dekat Beluran malam tadi.

Sehubungan itu, Rosli meminta komuniti Esszone supaya segera melaporkan kehadiran PATI atau individu yang meragukan di kampung masing-masing bagi membolehkan pihak keselamatan bertindak awal mengekang jenayah rentas sempadan dengan lebih berkesan.

"Walaupun Esscom sudah berkali-kali merayu orang ramai, termasuk ketua kampung dan pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung supaya melaporkan kehadiran PATI di kawasan masing-masing, namun masih ramai yang tidak berbuat demikian.

"Apabila pihak keselamatan melancarkan operasi memburu PATI, ramai yang ditangkap tetapi tidak dilaporkan seperti yang diminta. Jadi, sempena bulan puasa yang mulia ini, bantulah dan salurkan maklumat kepada Esscom...mungkin ada di kalangan PATI ini menjadi tali barut penculik dari negara jiran. Soal keselamatan tanggungjawab kita bersama," katanya.

Rosli berkata Esscom yang mempunyai sekitar 150 staf komponen keselamatan 'tidak boleh berdiri sendirian' tanpa sokongan dan kerjasama orang ramai, khususnya penduduk tempatan di Esszone.

"Bayangkan sahaja, tanah kebun kita sendiri, misalnya, seluas 6 hektar pun bukan senang dikawal apa lagi kawasan Esszone meliputi kawasan sepanjang 1,733.7 kilometer dari Kudat hingga ke Tawau," katanya.

Beliau turut menyeru penduduk pesisir pantai, termasuk di daerah Beluran supaya sentiasa berwaspada bagi menghadapi sebarang kemungkinan kerana 'kita tidak tahu bila penjenayah rentas sempadan ini bergerak melakukan jenayah penculikan yang didalangi orang dalam'.

- BernamaComments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..