PRK Rompin : Majoriti tidak penting


ROMPIN - Nyata kubu kuat Barisan Nasional (BN) di Rompin tidak mudah digugat lawan apabila calonnya, Datuk Hasan Arifin menang dengan 23,796 undi menewaskan calon Pas, Nazri Ahmad yang menerima 14,901 undi.

Hasan menang dengan majoriti 8,895 undi, menurun berbanding majoriti yang diterima BN pada pilihan raya umum lalu.

Menurut rekod Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), jumlah peratusan keluar mengundi bagi PRK P.091 Rompin juga merosot berbanding PRU13 dengan hanya 73 peratus yang keluar mengundi.

Pada PRU13, penyandangnya, Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis mengekalkan kerusi Parlimen berkenaan untuk penggal keenam setelah mengalahkan bekas Ketua Dewan Muslimat Pas, Nuridah Mohd Salleh dengan majoriti 15,114 undi. - Sinarharian

Ambil kira mesej Rompin, kata Hisham

Apakah pengundi Rompin cuba menghantar sesuatu mesej kepada Putrajaya dan BN? Mungkin, kata Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Husein.

"Seperti apa yang Menteri Besar Pahang Datuk Adnan Yaakob katakan sebelum ini, keputusan yang kita lihat di sini, mungkin ada sesuatu yang kerajaan perlu ambil kira.

"Tetapi apa yang penting ialah kita menang," katanya kepada pemberita selepas pengumuman keputusan pilihan raya (PRK) Rompin.

Beliau menjawab soalan mengenai sama ada isu-isu yang dibangkitkan oleh PAS, terutamanya pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang tidak popular, memberi kesan terhadap PRK itu.

Terdahulu, Adnan memberitahu pemberita bahawa peratusan keluar mengundi yang lebih rendah adalah kerana cuti panjang pada hujung minggu dan ramai yang tidak menunggu untuk mengundi.

Beliau berkata, pihaknya juga memahami bahawa rakyat menghantar mesej tertentu kepada kerajaan, di peringkat negeri dan pusat.

Adnan berkata, pihaknya akan mengambil perhatian terhadap perkara (mesej) itu.

Ditanya sama ada beliau merujuk kepada GST, Adnan berkata isu mengenai GST dan mengenai Felda memberi kesan kepada kalangan pengundi.

Beliau berkata pihanya perlu menangi isu-isu tersebut dan menambah bahawa kerajaan pusat boleh berbuat sesuatu mengenainya.

Pilihan raya kecil Rompin menyaksikan majoriti BN merosot sebanyak 40.8 peratus.

Pada tahun 2013, penyandangnya Tan Sri Jamaluddin Jarjis memperolehil 30,040 undi manakala calon BN kali ini, Datuk Hasan Arifin hanya mendapat 23.796 - merosot 20.8 peratus.

Bagaimanapun, jumlah undi untuk PAS hampir tidak berubah, iaitu 14,901 undi.

- Malaysiakini

loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Esscom berdepan 'musuh dalam selimut'