Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Langkah awal pencegahan kanser servik

Oleh Hidayatul Akmal Ahmad / hidayatulakmal@hmetro.com.myPersepsi kanser servik atau rahim hanya boleh menyerang wanita berkahwin perlu diperbetulkan kerana kenyataan itu meleset sama sekali.

Hakikatnya, kanser servik boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengira usia dan paling perlu ditekankan, ia boleh menyerang wanita yang pernah melakukan hubungan kelamin.

Pakar Perunding Kanan Obstetrik dan Ginekologi Fakulti ­Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Prof Dr Jamiyah Hassan berkata, setiap wanita ada risiko mendapat kanser servik.

“Ada yang mengatakan kanser servik hanya menyerang mereka yang berusia emas. Pendapat itu tidak tepat kerana setiap wanita yang pernah melakukan hubungan kelamin berisiko mendapat kanser itu.

“Wanita perlu peka dengan keadaan diri mereka. Jika berasa ada sesuatu yang tidak kena, segera berjumpa doktor bagi mengelak perkara lebih buruk berlaku.

“Mereka yang berusia antara usia 40 hingga 60 tahun adalah paling berisiko. Wanita yang sering bertukar-tukar pasangan, merokok dan mengambil alkohol adalah lebih berisiko,” katanya ketika ditemui di pusat perubatan itu, baru-baru ini.

Menurut beliau, kanser servik tidak meninggalkan sebarang gejala atau rasa sakit pada permulaannya.

Kanser ini disebabkan pelbagai faktor, antaranya jangkitan kuman papillomavirus (HPV) iaitu penyakit kelamin, kurang menjaga kebersihan alat sulit, mempunyai ramai pasangan seks, memulakan hubungan seks pada usia muda, merokok dan beberapa sebab lain.

Di Malaysia, kanser serviks adalah barah kedua paling kerap berlaku kepada wanita. Sebahagian wanita menganggap pengambilan suntikan HPV akan membuatkan mereka bebas daripada kanser serviks.

Selain suntikan HPV, wanita dinasihatkan supaya melakukan pemeriksaan pap smear secara berkala sebagai inisiatif mengelak kanser serviks.

“Meskipun pelbagai inisiatif ditawarkan untuk mengesan penyakit ini, masih ramai wanita yang kurang peka dan ambil mudah mengenainya.

“Perasaan takut dan malu sudah ‘sebati’ dalam diri mereka kerana perlu membuat pemeriksaan yang dirasakan terlalu ‘terdedah’. Malah, sebahagian wanita takut menjalani ujian itu kerana sering dimomokkan dengan cerita yang bukan-bukan, termasuk sakit serta mengerikan.

“Sebenarnya ujian itu yang akan membantu pengesanan awal jika wujud kelainan pada alat sulit. Sekurang-kurangnya ia boleh dicegah sebelum keadaan bertambah teruk,” katanya.

Menurut Persatuan Kanser Kebangsaan (NCSM), lebih 11,000 wanita disahkan menghidap kanser serviks atau pangkal rahim setiap tahun, terutama dalam kalangan wanita muda berusia lewat 30-an.

Situasi ini sungguh membimbangkan kerana setiap tahun, lebih 5,000 penghidap kanser serviks meninggal dunia berpunca daripada kelewatan mengesan sel kanser yang merebak ke peringkat akhir.

Kanser servik boleh dicegah jika seseorang wanita itu menjalani kehidupan sihat dan tidak terjebak dengan aktiviti sosial, misalnya minum arak, merokok, memulakan aktiviti seksual pada usia terlalu muda, bertukar-tukar pasangan dan kurang mengambil berat penjagaan kebersihan alat sulit.
- See more at: www.hmetro.com.my

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..