Kad prabayar: Ahmad Maslan vs Shabery


Isu mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) ke atas kad tambah nilai telefon prabayar semakin kusut dengan kenyataan berbeza dari dua anggota Kabinet dari Umno.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menyebelahi agensinya, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia yang setuju agar kad tambah nilai tidak dinaikkan.

Menurut Shabery, syarikat telekomunikasi tidak akan kembali mengenakan harga lama seperti sebelum penguatkuasaan GST.

Namun, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan menyebelahi Jabatan Kastam Diraja Malaysia, yang menuntut agar telco mengenakan harga lama.

Menurutnya, harga tersebut telahpun ditetapkan dalam mesyuarat Kabinet sebelum ini.

"Keputusan Kabinet pada 3 April mengatasi keputusan yang lain tentang isu kad prabayar. Tentu pihak telco sudah tahu tentang ini,” katanya di Twitter.

Dalam tulisannya itu, beliau turut memuatkan pautan laporan berhubung keputsan Kabinet bahawa harga kad prabayar tidak akan dinaikkan walau dengan pelaksanaan GST.

Shabery pula berkata, syarikat telekomunikasi tidak akan dapat menetapkan harga kembali ke paras asal, seperti diarahkan oleh Kastam. - Malaysiakini

"Bayaran kad prabayar ini juga melibatkan pembayaran melalui bank serta pembayaran secara elektronik selain ia melibatkan seramai 30,000 ejen seluruh negara.

“Perubahan perisian dan sistem perlu dilakukan bagi memastikan ia berjalan dengan lancar," katanya seperti dipetik dalam laporan Bernama.

Tambahnya, SKMM dan Kastam telahpun bersetuju untuk mendapatkan maklum balas pengguna berhubung pelaksanaan GST sebelum membuat keputusan lanjut.

Menurutnya, kajian itu akan siap pada minggu ini dan akan dikemukakan pada mesyuarat Kabinet minggu depan, lapor Bernama.

Tinjauan Malaysiakini awal bulan ini mendapati, ada di kalangan peruncit menghentikan jualan selepas pelaksanaan GST kerana keliru dan bimbang akan mengalami kerugian.

Menurut kiraan SKMM, jika isian semula itu bernilai RM10, ia akan dijual dengan harga RM10.60

Pengguna juga boleh beli dengan harga RM10 bagi mendapatkan isian semula bernilai RM9.43.

Kastam pula mahu harga tersebut kekal pada harga lama, dengan nilai yang sama dengan harganya.

loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Esscom berdepan 'musuh dalam selimut'