Helikopter terhempas di Pakistan, isteri duta Malaysia maut


Utara pergunungan di Gilgit adalah kawasan yang bergunung ganang, Pesawat itu terhempas di kawasan Naltar Lembah Gilgit-Baltistan, kira-kira 300 km ke utara bandar Islamabad. Kemalangan itu disebabkan oleh “kesilapan teknikal” ketika helikopter itu mendarat, kata Bajwa.

Gilgit-Baltistan terletak di utara jauh Pakistan, dan di persimpangan tiga banjaran gunung utama: Himalaya, Karakorun dan Hindu Kush. Ia adalah rumah kepada lebih daripada 100 puncak yang lebih tinggi daripada 7000 meter. Ia juga adalah sebahagian daripada wilayah yang dipertikaikan Kashmir.


Kawasan helikopter terhempas ini terletak lebih utara di jamu kashmir Ia mengalami salji 8-9 bulan setiap tahun.,Gilgit merupakan bandar penting di Jalan Sutera, silk road satu ketika dahulu. Ia adalah juga kawasan Ski resort, Pasti Gilgit ini amat cantik,

Helikopter tentera merempuh sebuah sekolah dengan kanak-kanak di dalam dan bangunan sekolah terbakar, para pegawai memberi amaran bahawa kematian boleh meningkat.

Taliban Pakistan mendakwa bertanggungjawab hari ini untuk menembak jatuh sebuah helikopter tentera, membunuh enam orang termasuk duta Norway dan Filipina, dan berkata Perdana Menteri Nawaz Sharif adalah sasaran mereka.

“Helikopter itu telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu anti-pesawat, membunuh juruterbang dan banyak duta asing,” kata kenyataan bahasa Urdu melalui e-mel oleh jurucakap utama mereka Mohammad Khurasani.

Ia tidak segera mungkin untuk mengesahkan tuntutan itu, tetapi rantau Gilgit-Baltistan di Pakistan-Diduduki Kashmir, di mana laluan helikopter , tidak diketahui sebagai benteng untuk organisasi militan.

Perdana Menteri Nawaz Sharif dalam perjalanan ke kawasan utara pergunungan di Gilgit pada pesawat yang berasingan untuk melancarkan dua projek apabila kemalangan itu berlaku. Beliau kembali ke Lahore, berkata pejabatnya.

Helikopter tentera merempuh sebuah sekolah dengan kanak-kanak di dalam dan bangunan terbakar, Para pegawai berkata bahawa kematian boleh meningkat.

Helikopter itu adalah salah satu daripada tiga yang membawa delegasi untuk memeriksa projek dalam perjalanan tiga hari ke wilayah Gilgit-Baltistan di mana mereka bersedia untuk bertemu dengan Perdana Menteri Sharif.

Leif H Larsen, Duta Norway, dan Domingo D Lucenario Jr dari Filipina terbunuh bersama-sama dengan isteri-isteri duta Malaysia dan Indonesia, serta dua juruterbang helikopter, menurut tweet rasmi oleh tentera. - abgrara.wordpress.com


loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Esscom berdepan 'musuh dalam selimut'