Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Helikopter terhempas di Pakistan, isteri duta Malaysia maut


Utara pergunungan di Gilgit adalah kawasan yang bergunung ganang, Pesawat itu terhempas di kawasan Naltar Lembah Gilgit-Baltistan, kira-kira 300 km ke utara bandar Islamabad. Kemalangan itu disebabkan oleh “kesilapan teknikal” ketika helikopter itu mendarat, kata Bajwa.

Gilgit-Baltistan terletak di utara jauh Pakistan, dan di persimpangan tiga banjaran gunung utama: Himalaya, Karakorun dan Hindu Kush. Ia adalah rumah kepada lebih daripada 100 puncak yang lebih tinggi daripada 7000 meter. Ia juga adalah sebahagian daripada wilayah yang dipertikaikan Kashmir.


Kawasan helikopter terhempas ini terletak lebih utara di jamu kashmir Ia mengalami salji 8-9 bulan setiap tahun.,Gilgit merupakan bandar penting di Jalan Sutera, silk road satu ketika dahulu. Ia adalah juga kawasan Ski resort, Pasti Gilgit ini amat cantik,

Helikopter tentera merempuh sebuah sekolah dengan kanak-kanak di dalam dan bangunan sekolah terbakar, para pegawai memberi amaran bahawa kematian boleh meningkat.

Taliban Pakistan mendakwa bertanggungjawab hari ini untuk menembak jatuh sebuah helikopter tentera, membunuh enam orang termasuk duta Norway dan Filipina, dan berkata Perdana Menteri Nawaz Sharif adalah sasaran mereka.

“Helikopter itu telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu anti-pesawat, membunuh juruterbang dan banyak duta asing,” kata kenyataan bahasa Urdu melalui e-mel oleh jurucakap utama mereka Mohammad Khurasani.

Ia tidak segera mungkin untuk mengesahkan tuntutan itu, tetapi rantau Gilgit-Baltistan di Pakistan-Diduduki Kashmir, di mana laluan helikopter , tidak diketahui sebagai benteng untuk organisasi militan.

Perdana Menteri Nawaz Sharif dalam perjalanan ke kawasan utara pergunungan di Gilgit pada pesawat yang berasingan untuk melancarkan dua projek apabila kemalangan itu berlaku. Beliau kembali ke Lahore, berkata pejabatnya.

Helikopter tentera merempuh sebuah sekolah dengan kanak-kanak di dalam dan bangunan terbakar, Para pegawai berkata bahawa kematian boleh meningkat.

Helikopter itu adalah salah satu daripada tiga yang membawa delegasi untuk memeriksa projek dalam perjalanan tiga hari ke wilayah Gilgit-Baltistan di mana mereka bersedia untuk bertemu dengan Perdana Menteri Sharif.

Leif H Larsen, Duta Norway, dan Domingo D Lucenario Jr dari Filipina terbunuh bersama-sama dengan isteri-isteri duta Malaysia dan Indonesia, serta dua juruterbang helikopter, menurut tweet rasmi oleh tentera. - abgrara.wordpress.com


Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..