Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Mukhriz jadi 'tebusan' politik Najib?


Selepas berdepan dengan serangan bertubi-tubi daripada bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, nampaknya penyokong Datuk Seri Najib Razak bertindak balas.

Dalam perkembangan terbaru, penyokong perdana menteri itu menyasarkan serangan mereka kepada anak Dr Mahathir, Datuk Seri Mukhriz.

Sebelum itu ada bayangan bahawa Najib akan menyerang balas ketika dia ditemu bual stesen televisyen TV3 pada Khamis lalu.

Perdana menteri mendakwa kemarahan Mahathir berpunca daripada keengganan kerajaan meneruskan projek jambatan bengkok yang dibatalkan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum ini.

Sebelum dan selepas temubual itu disiarkan, beberapa pemimpin Umno tampil menyatakan sokongan mereka kepada presiden mereka seperti yang banyak disiarkan media arus perdana setiap hari.

Malah, timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang berada di Indonesia untuk lawatan rasmi turut menyuarakan sokongannya kepada Najib.

Selepas menunjukkan kawalan beliau pada Umno, jentera Najib secara rasmi menyerang balas dengan menyasarkan Mukhriz yang kini berkhidmat sebagai menteri besar Kedah.

Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Lada, Datuk Ahmad Lebai Sudin mendahului serangan itu dengan mendesak Mukhriz menyatakan sokongan terbuka kepada Najib atau meletak jawatan jika enggan berbuat demikian.

Langkah itu dituruti sepupu Najib sendiri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang menyatakan, Mukhriz akan gagal sebagai menteri besar jika Umno Kedah berpecah disebabkan isu berkenaan.

Keadaan itu meletakkan Mukhriz benar-benar tersepit dan perlu membuat pilihan - sama ada menyatakan sokongan kepada Najib sebagai bos, atau menurut rentak bapanya.

Jika Mukhriz memilih untuk menyertai kumpulan Mahathir, ia bukan saja bermakna beliau memisahkan dirinya daripada pemimpin Umno Kedah, malah jawatannya sebagai menteri besar juga terancam.

Jika itu berlaku, Mukhirz akan menjadi korban pertama dalam perang Mahathir – Najib.

Apabila Ahmad menggesa Mukhriz menyatakan sokongan kepada Najib, wakil rakyat itu sebenarnya mengingatkan menteri besar berkenaan bahawa dia berada di kerusi ketua kerajaan negeri itu adalah atas lantikan perdana menteri.

Perlu diingatkan juga, Khairuddin Abu Hassan disingkirkan daripada jawatannya sebagai Naib Ketua Umno Batu Kawan selepas dia membuat laporan polis terhadap agensi 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Jika diandaikan Mukhriz terselamat dalam konflik ini, timbul persoalan mengenai bagaimana dia akan meneruskan langkahnya dalam parti ketika ramai tokoh utama lain berpihak kepada Najib.

Mukhriz sudah terlepas peluang keemasannya untuk menjadi Naib Presiden Umno dalam pemilihan parti itu yang lalu apabila kalah tipis kepada Hishammuddin.

Apakah yang berlaku jika Mukhriz mengalah kepada tekanan parti dan mengumumkan kesetiaannya kepada Najib?

Jika itu berlaku, Mukhriz meletakkan bapanya dalam keadaan amat janggal.

Sebelum ini Mahathir menyuarakan kecamannya terhadap ancaman parti yang mengancam sesiapa yang tidak menyokong Najib. Namun jika Mukhriz sendiri membelakangi bapanya, bekas perdana menteri itu akan bersendirian dalam misinya.

Andainya Mahathir mengambil langkah menghentikan serangannya terhadap Najib, adakah itu bermakna pengaruhnya dalam Umno akan terjejas?

Perlu diingatkan ketika Mahathir meninggalkan Umno dalam usahanya menyingkirkan Abdullah pada 2008, Mukhriz tidak mengambil langkah sama, sebaliknya dia kekal dalam parti dan mengumpul kekuatan untuk pemilihan akan datang.

Namun sejarah menunjukkan, Mahathir bukanlah tokoh yang mudah menyerah kalah.

Apabila berada dalam situasi terdesak, Mahathir tidak pernah teragak-agak mengambil langkah drastik dan biasanya akan menyebabkan seterunya mati langkah.

Antara langkah yang pernah diambil Mahathir ialah memecat timbalannya, Anwar Ibrahim yang ketika itu sangat popular dalam Umno ketika negara berdepan krisis ekonomi pada 1990-an.

Beliau juga pernah keluar dari Umo sebagai protes terhadap Abdullah.

Kali ini, apakah yang akan berlaku kepada "lone ranger" itu? -MALAYSIAKINI


Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..