Morsi Dipenjara 20 Tahun


KAHERAH – Pemimpin gerakan Ikhwanul Muslimin, Mohamed Morsi dijatuhi hukuman penjara 20 tahun tanpa parol semalam berkaitan tuduhan menghasut pembunuhan sejumlah penunjuk perasaan, hampir tiga tahun selepas beliau menjadi Presiden Mesir pertama yang dipilih menerusi pilihan raya bebas.

Morsi berada di kandang tertuduh semasa Hakim Ahmed Sabry Youssef membacakan keputusan mahkamah terhadap dirinya dan 12 anggota Ikhwanul Muslimin lain termasuk beberapa pemimpin kanan pergerakan itu, Mohamed el-Beltagy dan Essam el-Erian.

Hukuman tersebut disiarkan secara langsung oleh stesen televsiyen Mesir.

Kesemua tertuduh itu didapati bersalah melakukan keganasan, penculikan dan penyeksaan berkaitan kematian sejumlah penunjuk perasaan semasa tunjuk perasaan pada 2012.

Mereka dibebaskan daripada tuduhan membunuh yang membawa hukuman mati.

Seorang peguam kepada beberapa tertuduh berkenaan memberitahu bahawa mereka akan merayu hukuman itu.

Keputusan mahkamah itu bagaimanapun dikritik oleh ulama tersohor Mesir, Sheikh Yusuf al-Qardawi yang menetap di Qatar.

“Badan kehakiman di Mesir bukan lagi menjadi salah satu cabang kuasa. Sebaliknya, semua kuasa dan negara (Mesir) kini diperintah oleh tentera,” katanya dalam satu kenyataan.

Selain itu, Morsi berdepan empat pertuduhan lain termasuk membocorkan rahsia negara kepada Qatar, berkomplot bersama kumpulan Hamas untuk menggugat Mesir dan merancang meloloskan diri dari penjara semasa kebangkitan rakyat menentang diktator Hosni Mubarak pada 2011.

Morsi dilantik sebagai Presiden Mesir selepas memenangi pilihan raya 2012 sebelum digulingkan oleh pihak tentera yang diketuai Jeneral Abdel Fatah al-Sisi susulan protes rakyat.

Dalam pada itu, anak lelakinya Osama menyatakan hukuman penjara itu tidak akan melemahkan semangat Morsi dan Ikhwanul Musilimin untuk terus memperjuangkan demokrasi di Mesir.

“Kami pasti akan memperolehnya (kemenangan). Bapa saya akan terus berjuang. Jangan bimbang tentang semangat Mohammed Morsi. Beliau sangat sihat, baik fizikal dan mental,” katanya semalam. – Reuters

loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Siapa dia papagomo?