Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Jame Alip terselamat dalam kemalangan

KOTA MARUDU: Meskipun terlibat dalam satu kemalangan jalan raya, Pengarah Pendidikan Negeri Sabah Datuk Jame Alip tidak menjadikannya halangan dan tetap meneruskan tugas yang telah diamanahkan.

Difahamkan kemalangan pada jam 8.50 pagi di Jalan Taka itu berlaku ketika Jame dalam perjalanan dari arah Kota Kinabalu menghala ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pitas 2 untuk merasmikan Majlis Graduasi Tingkatan Enam dan Anugerah Pelajar Cemerlang yang telah diamanahkan oleh Timbalan Menteri Pendidikan 1 Datuk Mary Yap Kain Ching.

Beliau berkata, kemalangan itu tidak menghalangnya daripada meneruskan perjalanan ke sekolah berkenaan kerana beliau lebih mengutamakan tugas dan amanah yang telah diberikan.

“Walaupun saya menghadapi kemalangan tetapi tidak mengalami apa-apa kecederaan dan saya perlu menunaikan amanah dan tanggungjawab yang diberikan oleh Datuk Mary.

“Walaupun ada yang menasihati saya untuk balik dan meminta orang lain menjadi wakil namun kemalangan ini bukan penghalang untuk saya menunaikan tanggungjawab yang diberikan.

“Saya risau ibu bapa dan murid-murid serta guru-guru akan menunggu dengan lebih lama di sekolah berkenaan, saya tidak seharusnya menghampakan mereka dengan perkara kecil seperti ini,” katanya.

Beliau berkata selepas majlis graduasi berkenaan selesai, beliau juga sempat mengunjungi keluarga salah seorang guru yang mengalami kemalangan jalan raya pada malam sebelumnya.

“Saya bersyukur kerana sempat menemui isteri serta anak-anak arwah dan sempat solat jenazah di masjid sebelum dikebumikan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Marudu Superintendan Mohd Isa Yusof berkata kemalangan berlaku di hadapan Restoran Pitas apabila sebuah kereta pacuan empat roda (4X4) jenis Toyota Hilux secara tiba-tiba keluar dari sebuah simpang sebelum pertembungan berlaku.

“Kereta Toyota Land Cruiser berkenaan tidak sempat mengelak lalu melanggar kereta Toyota Hilux sebelum terbabas ke dalam parit,” katanya.

Beliau berkata tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan dan kes ini disiasat mengikut Seksyen 43 Akta Penganagkutan Jalan 1987.

-theborneopost

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..