Filipina mahu AS bekalkan senjata


San Antonio (Filipina): Kerajaan Filipina akan memohon Amerika Syarikat (AS) membekalkan lebih banyak peralatan ketenteraan dan latihan bagi meningkatkan pertahanan negara itu untuk berdepan dengan ‘keagresifan’ China.

Ketua angkatan tentera Filipina, Jeneral Gregorio Catapang semalam memberitahu beliau sedang menyenaraikan kelengkapan ketenteraan untuk diserahkan kepada AS.

Beliau berkata demikian ketika menyaksikan latihan ketenteraan besar-besaran membabitkan askar Filipina dan anggota marin AS.

Dalam latihan itu, askar Filipina dan AS membuat simulasi serangan amfibia bagi merampas semula kawasan yang ditawan musuh.

Catapang berkata, Manila akan memohon bantuan itu apabila Setiausaha Hubungan Luar Filipina, Albert del Rosario melawat AS tidak lama lagi.

“AS memberitahu bahawa mereka akan membantu meningkatkan kemampuan Filipina dan kini kami memfokuskan terhadap keselamatan maritim.

“Kami mahu meningkatkan kemampuan di kawasan berair, paya dan pendaratan di pantai,” katanya.

Ujarnya, beliau juga berharap tentera AS akan melatih askar Filipina berhubung operasi kereta kebal amfibia yang baru dibeli Manila pada tahun ini.

AS kini pembekal peralatan ketenteraan terbesar kepada Filipina melalui satu perjanjian ketenteraan antara kedua-dua buah negara.

Latihan ketenteraan semalam berlangsung di lokasi yang terletak 220 kilometer dari timur terumbu Scarborough di Laut China Selatan.

Perairan yang kaya dengan hasil laut itu dikuasai China selepas tamatnya perbalahan maritim dengan Filipina pada 2012.

Filipina sebelum ini menuduh China bertindak agresif termasuk menembak meriam air terhadap kapal negara itu di perairan yang menjadi pertikaian kedua-dua negara. - AFP
loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Siapa dia papagomo?