Skip to main content

Pasar gantung Tawau dan 12 kedai terbakar

Sejumlah 64 peniaga hilang sumber pendapatan selepas lot gerai mereka yang menjual pelbagai barangan termasuk kraftangan dan pakaian di Pasar Gantung musnah dalam kebakaran di Jalan Stephen Tan, di Tawau awal pagi ini.

Dalam kejadian jam 4.41 pagi itu, api marak dengan cepat sehingga merebak ke bangunan dua tingkat bersebelahan menyebabkan 12 kedai menjual pelbagai barangan termasuk sebuah hotel bajet turut terbakar.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Pegawai Bomba Kanan 1, Faisal Ahmad. berkata daripada jumlah 12 kedai, lima musnah sepenuhnya manakala tujuh lagi terbakar 50 peratus.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 4.50 pagi dan  tiba di lokasi dua minit kemudian dengan 25 anggota bersama empat jentera.

"Operasi pemadaman mengalami kesukaran disebabkan tekanan air rendah di kawasan tersebut dan pihaknya terpaksa mendapat bantuan Jabatan Bekalan Air untuk menghantar lori tangki  air sebelum kebakaran dapat dikawal, katanya ketika dite…

Adenan mahu usaha pembanterasan PATI di Sarawak dipergiat

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem mahu usaha pembanterasan pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sarawak dilakukan dengan lebih giat dari peringkat akar umbi, sebelum ia bertambah teruk lagi.

Beliau berkata, perkara ini amat penting agar masalah kebanjiran PATI seperti berlaku di Sabah tidak terjadi di negeri ini.

“Kehadiran PATI boleh menimbulkan masalah sosial, keselamatan dan ekonomi.

“Sekiranya perkara ini dibiarkan, masalah tersebut boleh mendatangkan kesan lebih buruk terhadap aspek keselamatan dan kedaulatan negeri ini khasnya,” katanya semasa berucap pada sesi penggulungan Ketua Menteri pada Persidangan DUN di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Adenan menjelaskan insiden yang berlaku di Miri baru-baru ini melibatkan aktiviti nelayan haram telah menjejaskan pendapatan nelayan tempatan.

Katanya, meskipun beberapa aduan telah dilaporkan kepada pihak penguat kuasa yang bertanggungjawab namun tindakan yang diambil tidak memberi kesan sehingga beliau sendiri campur tangan bagi mengatasi masalah itu.

“Segelintir PATI berjaya diberkas atas kesalahan melacur, penyeludupan senjata api dan menubuhkan koloni setinggan di negeri ini.

“Tahap kesihatan mereka juga menjadi kebimbangan kita kerana tidak menjalani pemeriksaan yang sewajarnya yang masuk secara haram, kita khuatir kehadiran mereka membawa penyakit berjangkit terutama tuberculosis (TB) yang boleh menyebabkan risiko jangkitan kepada rakyat kita,” tegasnya.

Justeru Adenan mahu agensi penguatkuasaan lebih tegas serta sentiasa peka dengan kehadiran PATI di negeri ini.

Dalam pada itu, Adenan dalam ucapannya juga berkata, pengurusan dan perlindungan hutan akan terus dikuatkuasakan bagi memastikan hutan di Sarawak akan berkekalan untuk generasi akan datang.

“Kita akan berusaha mengurus, melindungi serta memelihara hutan kita, bukan kerana kita dijajah oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) asing dan pihak lain tetapi itu adalah perkara sebetulnya untuk dilakukan atas perasaan sayang kepada alam sekitar dan negeri ini,” ujarnya.

Selain itu tambahnya, aktiviti pembalakan haram mengakibatkan kesan buruk terhadap alam sekitar, pendapatan dan imej Sarawak di mata dunia.

Dalam usaha membanteras aktiviti pembalakan haram itu, pihak pembangkang sepatutnya menunjukkan sokongan terhadap inisiatif tersebut dan bukan memperkecilkannya, jelasnya.

“Dari segi pencapaian, sebanyak 46,215 meter padu kayu balak dengan nilai RM14 juta dan royalti RM3 juta berjaya dirampas pada 2014.

“Daripada 165 kilang papan di seluruh negeri, 123 daripadanya beroperasi dengan aktif sementara 42 lagi tidak beroperasi dan disyaki bergantung kepada pembalakan haram bagi menyokong operasi mereka,” katanya sambil menambah, kerajaan tidak lagi memberi kelulusan kepada kilang papan baharu di kawasan konsesi kayu.

-theborneopost

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Masih kekalkan cara hidup lama, tinggal dalam kelompok keluarga sendiri

NAMA Pulau Banggi di Sabah mungkin tidak asing lagi apabila projek pembangunan berasaskan pertanian mula diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa nama pulau itu sebenarnya berasal daripada satu suku etnik minoriti iaitu penduduk asal di pulau itu, Dusun Bonggi.

Sehingga kini, tidak ramai tahu kewujudan etnik itu kerana meskipun sudah lama berada di Pulau Banggi, penempatan mereka yang jauh di pedalaman menyebabkan mereka hanya dikenali masyarakat tempatan dan sebilangan kecil penduduk Sabah.

Malah, keutuhan mereka mengekalkan beberapa cara hidup lama iaitu tinggal dalam kelompok keluarga sendiri jauh di dalam hutan menyebabkan etnik itu semakin sukar untuk didekati sekali gus menjadikan masyarakat terbabit, hanya seperti berada dalam dunia mereka sendiri.

Bilangan masyarakat etnik Dusun Bonggi yang begitu kecil, sekitar 4,000 orang langsung tidak menggambarkan sejara…

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..

Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang kaya dengan minyak dan hasil mahsul bumi tetapi pada masa sama antara negeri termiskin di Malaysia.

Selain kedua negeri tersebut, Terengganu juga antara negeri yang kaya dengan hasil minyak dan tergolong antara negeri termiskin di Malaysia. Mengapa..? Tidak lain tidak bukan hasil kekayaan negeri ini telah diratah dan dikaut dengan rakus oleh mantan Perdana Menteri (PM) Tun Dr. Mahathir (kini penasihat PM, Najib) selama lebih 20 tahun malah ada yang mengatakan ianya lebih lama dari itu semata-mata untuk menyiapkan Putrajaya dan Cyberjaya yang sehingga kini tidak siap-siap.

Namun, bukan itu isu yang penulis ingin ketengahkan di sini tetapi adalah kekayaan dan budaya kronisme serta rasuah kedua-kedua ketua menteri tersebut yang pernah dilaporkan kepada Polis dan BPR yang sehingga kini tiada perkembangan lanjut. Mari lihat fakta berikut.

Rasuah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman

1. Musa Aman Menggunakan pengaruhnya meluluskan kontrak Penswastaan Sk…

Raja bomoh Ibrahim Mat Zin pembohong

Kali pertama Ibrahim Mat Zin melakukan ritual di balai ketibaan KLIA, beliau telah meneropong MH370 yang hilang dengan menggunakan buluh buruk mengatakan kapal terbang MH370 berada di antara tiga negara iaitu Malaysia, Filipina dan China. Kini terjawab beliau penipu. Dia hanya buat andaian berdasarkan apa yang dinyatakan oleh pihak berkuasa. Kalaulah pihak berkuasa kapal terbang MH370 terputus hubungan di Kalimantan, pastinga Ibrahim Mat Zin akan cakap ia tergantung di Kalimantan walaupun kapal terbang itu tidak pergi ke sana.

Terkini operasi mencari di kawasan laut China Selatan dihentikan semalam apabila kapal terbang MH370 didapati melakukan turn back.

Lepas ni bomoh sedunya akan tiru pula aksi nujun pak belalang..ambil mengkuk dan isi air..lihat dimana MH370 berada. Amat memalukan rakyat Malaysia..