Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paginatan Datuk Siringan Gubat meninggal

Image
KOTA KINABALU - Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Sabah yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paginatan Datuk Siringan Gubat, 68, meninggal dunia akibat serangan jantung pada 10.57 malam tadi.

Beliau meninggal seminggu selepas seorang anggota kabinet Sabah, ADUN Apas Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan yang juga Menteri Belia dan Sukan, meninggal dunia akibat kanser.

Ketua Penerangan Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut (UPKO) Albert Bingkasan dalam kenyataan di sini hari ini, berkata Siringan menghembuskan nafas terakhir ketika menerima rawatan di Hospital Gleneagles di sini, malam tadi.

Bingkasan berkata mendiang Siringan, yang juga timbalan presiden UPKO akan dibawa ke Kampung Kinirasan, Ranau pada 23 Mac untuk dikebumikan pada hari berikutnya (24 Mac).

Siringan merupakan Anggota Parlimen Ranau sejak 2008 sebelum menjadi wakil rakyat Paginatan pada 2013. -Bernama

Khalid Ibrahim cemerlang habiskan harta era BN kata Noh

Menurut Anwar Ibrahim, Khalid Ibrahim merupakan seorang Menteri Besar yang cemerlang. Walau bagaimanapun Noh berasakan ia amat lucu. Beliau mendakwa pemimpin pembangkang hanya cemerlang menghabiskan harta kerajaan.

Beliau berkata, Khalid hanya cemerlang dalam menghabiskan harta yang dikumpul oleh kerajaan negeri Selangor semasa zaman pemerintahan Barisan Nasional (BN). Walau bagaimanapun beliau gagal membuat perincian berapa juta yang di sunglap oleh Khalid Ibrahim sepanjang menjadi menteri besar selangor.

Jika benar wang habis untuk kepentingan rakyat Selangor, itu tidak menjadi satu masalah. Masalahnya negeri Sabah menjadi negeri yang termiskin di Sabah kerana hasil buminya di sunglap oleh pemimpin-pemimpin UMNO Sabah dan sebailangan pemimpin UMNO di Semananjung.

Apapun menurut rekod yang tidak sah, kedudukan kewangan Selangor naik sehingga 140% berbanding semasa era pemerintahan UMNO. Alahai siapa sunglap peruntukan benih padi..

Saya tak memihak siapa-siapa tetapi berdesing jiwaku apabila menyentuh bab duit ni. Umno Sabah habiskan duit rakyat Sabah di meja kaki judi, budak Noh ni diam-diam saja. Kalau seringit dua ringgit tak apa, ini berjuta orang UMNO sunglap pakai main judi. Ini membuktikan Noh Omar ini bukan seorang pemimpin yang telus...


loading...

Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Dusun Bonggi

Nostalgia - Nahas helikopter Melibatkan Tan Sri Yahya Ahmad

Senarai Rasuah KM Sabah & Sarawak..? SPRM tutup mata..